journal
& nieuws.
Sandwich Stories heeft de missie om de kwaliteit van dagelijks eten te verbeteren en voor iedereen toegankelijk te maken. Lees en volg ons nieuws, sandwich stories en de impact van voedseltechnologie.

De filosofie achter onze Chef made Sandwiches
Onze chef made lunch broodjes zijn geïnspireerd op authentieke gerechten. Lees de filosofie achter onze chef made sandwiches.
Waar moet je op letten bij het kiezen van catering?
We vertellen je waar je op moet letten bij het kiezen van catering. Maak de volgende dingen voor jezelf inzichtelijk en vind jouw ideale cateraar!
Tonijn tataki, de kunst van het dichtschroeien
Tataki een kooktechniek van de samurai; op hoog vuur wordt vlees of vis kort dichtgeschroeid zodat het knapperig van buiten en bijna rauw aan de binnenkant is.
Banh Mi – De sandwich met een koloniaal verleden
De Banh mi is een sandwich in typisch authentieke Vietnamese stijl. Wie de geschiedenis van de Banh mi vertelt, vertelt ook de geschiedenis van Vietnam.
Kip tandoori, een verhaal uit de tijd van Brits-indië
De bekende rood gekleurde Indiase kip werd oorspronkelijk op hoge temperatuur gegaard in een tandoor. De tandoor stamt mogelijk af van het Perzische Rijk.
Baba Ganoush – een uitdrukking die de verwende vader betekend
Baba ganoush is een gerecht van aubergine en olijfolie en komt oorspronkelijk uit de West-Aziatische keuken. Het gerecht wordt vaak geserveerd als voorgerecht of mezze.
De hotdog met kreeftenvlees uit Maine en Connecticut
De Lobster Roll, het is niet weg te denken bij Amerikaanse strandbars en michelinster restaurants. Het broodje kan wel tot 50$ kosten. Is het dit waard?
Plant based Food, trend of Game Changer?
Plant based food is trending. Netflix documentaires als The Game Changers adverteren het dieet. Wat betekent Plant based en ‘is it here to stay?’
zalmcarpaccio – een Italiaanse hors d’oeuvre
er zijn aanwijzingen dat de mens duizenden jaren op zalm als voedselbron vertrouwden. zij spraken over zalm als het meest intelligente dier van alle dieren.
Italiaanse salami’s zijn bekend over de hele wereld.
Vleeswaren gaan Italianen aan het hart. Elke regio is overtuigd van hun eigen superieure kwaliteit. Deze competitie heeft geleid tot wereldberoemde salami’s.
Mensen kiezen steeds vaker om bewust en gezond te eten
Gezond eten wordt steeds belangrijker, we eten nu heel anders dan tien jaar geleden. Quinoa, avocado, shakes, wat weten we nu en hoe beïnvloedt dit ons.
Cream cheese bagel, de staple dish van New York City
In 1940 werd de bagel voor het eerst in New York geïntroduceerd. Het grootste deel van de bevolking was toen nog onbekend met deze “role-with-a-hole”.
Italiaans eten, temperament van dorp tot dorp
Voor Italianen is koken en het delen van eten niet minder dan een ‘way of life’, zowel thuis met vrienden, in een eenvoudig café of culinair restaurant.
Het groene goud van Mexico vliegt de wereld over
Avocado wordt beschouwd als het groene goud van Mexico. Wereldwijd is de vrucht ongekend populair. Chefs uit alle landen gebruiken het ingredient en maken het eigen.
Pittig maiskoekje als tussendoortje in Thailand.
Naast rijst is maïs ook een belangrijk element in de Thaise keuken. Je ziet het veel terug in de kleine gerechtjes, zoals de maiskoekjes, die ze serveren als streetfood.
Food as a service, gemak en beleving bovenaan
Het gaat allemaal om het gemak van de klant. De traditionele voedingssector bleef een tijdje beschermd, maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen.
Pekingeend, het geheim van de Chinese dynastieën
Pekingeend is een uniek gerecht uit de 14e eeuw. Het is vastgelegd door de diëtist van het koninklijk hof en sindsdien vaste prik op het menu.
Autonomous delivery: binnenkort al bezorgrobots en drones?
Moet jij nog een beetje wennen aan al die fietsende bezorgers? Food bezorgservices kunnen binnenkort nog wel eens veel gekker gaan worden met bezorgrobots en drones.
Eggs benedict – a tale of New York City restaurants
Eggs benedict heeft zijn weg gemaakt tot over de hele wereld in alle vormen en maten, maar aan wie hebben we het gerecht nou eigenlijk te danken?
Jambon de paris wordt de ‘prince’ van Parijs genoemd
Deze Parijse ham komt oorspronkelijk uit de Franse hoofdstad. Ham in het algemeen was eigenlijk een creatie van de Galliërs en een symbool voor luxe uit de middeleeuwen.
Een klassieke Spaanse tapas; gamba’s al ajillo
Je kent het vast wel, terra cotta gekleurde tapasschaaltjes met daarin gegrilde gamba’s, knoflook, rode peper of chili en goed veel olie. Dit gerecht heet Gambas al ajillo.
Gado gado, een aaneenschakeling van melodieën
Gado gado betekent in het Indonesisch ‘medley’ (aaneenschakeling van melodieën). Een toepasselijke naam voor het gerecht, maar waarom is het zo populair?
Sashimi – een van Japans meest verfijnde gerechten
Sashimi is een Japanse techniek waarbij vis en schaaldieren flinterdun worden gesneden. Japanse chefs beschouwen sashimi als het meest verfijnde gerecht uit de Japanse keuken.
Gaan dark- en cloud kitchens de voedselkwaliteit verbeteren?
De consument is veeleisender dan ooit en wil hoge kwaliteit, veel afwisseling en niet te veel betalen. Zijn cloud- en dark kitchen hier de oplossing voor?
Hummus – van ‘peasant food’ tot populair gerecht
Hummus is het bekendste en ook het belangrijkste gerecht uit de Levantine keuken. Het ontwikkelde zich van eten voor het volk tot populair gerecht over de hele wereld.
Geroosterde kip, een eigen stijl in elke cuisine
Kip staat in alle culturen op het menu en wordt al bijna 3000 jaar gegeten. Op dit moment is het een van de meest gegeten vleessoorten ter wereld, maar…
Zorgt Blockchain voor totale transparantie in de voedselketen?
Wat kan blockchain betekenen voor de voedselketen? Aan de hand van 2 voorbeeld cases geven we inzicht hoe blockchain zal worden ingezet.
Asian avocado – volgens japanners de boter van het bos
Sushi chefs kwamen pas eind jaren 70 voor het eerst in contact kwamen met avocado. Vandaag dag vind je avocado overal terug in Tokyo en andere delen van Azië.
Saltimbocca, het platgeslagen kalfsvlees van de Romeinen
Saltimbocca, plat geslagen kalfsvlees, prosciutto, salie, witte wijn en boter. Een gerecht uit de Romeinse keuken met typisch Italiaanse ingrediënten.
Souvlaki, een handelsmerk van de moderne Griekse cultuur
De oorsprong van souvlaki is terug te herleiden naar het oude Griekenland. Bij souvlaki worden blokjes gemarineerde kip, lam of varkensvlees op een spies geregen en gegrild.
Ceviche, het nationale gerecht van Peru eten ze in heel Latijns Amerika
De meest eenvoudige en populaire vorm van ceviche bestaat uit rauwe vis, verse limoensap, wat chili of hete pepers en wordt Ceviche Peruano genoemd.
DNA based food, het perfecte dieet op maat gemaakt
Personalisering, het gebeurt overal. Dat het eten in de personalisering meegaat, is dus ook niet geheel onverwacht. Maar wat is DNA based food?
Gerookte zalm, de kunst van het warm en koud roken
Gerookte zalm op een bagel met cream cheese of als topping op een salade is favoriet van menig foodie. Er zijn twee processen om heerlijke gerookte zalm te maken….
Carpaccio, vernoemd naar de Italiaanse schilder
Carpaccio, wie kent het niet? Waar komt dit simpele gerecht, vernoemd naar een Italiaanse schilder, nou echt vandaan en hoe is het ontstaan?
Kaasfondue – het product van de kaasmaffia
Het verhaal van kaasfondue klinkt als een film; een kaasmaffia kartel dat betrokken was bij het manipuleren van prijzen, omkoping en overtreding van wetten.
Spinazie – groot geworden in de mediterrane keuken
Spinazie heeft een grotere historie dan wat mensen weten van popeye. Het is namelijk uitgebloeid tot de populairste bladgroenten ter wereld.
Caprese – een klassiek en historisch gerecht
De caprese is een traditioneel gerecht uit Italië en staat symbool voor de Italiaanse vlag, met de rode, witte en groene ingrediënten samen op een bord.
De digitalisering van voedselveiligheid in verpakkingen
De consument is zich steeds meer bewust van gezondheid, milieu en hygiëne. Al helemaal in deze periode. Wat betekent dit voor verpakkingen en voedselveiligheid?
Oude kaas, de gouden eeuw van de gouden kaas
De mens produceert al heel lang kaas. Waarschijnlijk ontdekten de nomaden bij toeval hoe je van melk kaas maakt, maar hoe is kaas zo populair geworden in Nederland?
De creativiteit achter een Pop-up restaurant
Er komen steeds meer pop-up restaurants. Een pop-up restaurant creëert the fear of missing out: het idee dat het er morgen niet meer kan zijn creëert schaarste.
Zoete aardappel, gedoopt als nieuwe superfood
Het is een misleidende naam eigenlijk, de zoete aardappel. Het is namelijk geen familie van de aardappel, maar wel een van de oudste groente ter wereld.
Indonesisch eten, een smaakvolle koloniale erfenis
Veel Indonesisch eten zoals de Indische rijsttafel hebben we te danken aan ons koloniale verleden. Benieuwd waarom ze dat gerecht als zodanig niet kennen in Jakarta?
Frans eten, gezelligheid als belangrijkste ingrediënt
In Frankrijk is het eten heilig; bij het bereiden van een gerecht worden de beste ingrediënten gebruikt die men zich kan veroorloven. Frans eten valt samen met hun filosofie.
Geitenkaas – een rijkdom sinds de jagers en boeren
In de 8e eeuw na Christus brachten de Moren de geiten naar de Loire-vallei, waar voor het eerst Franse geitenkaas of chèvres werden gemaakt. Sindsdien zijn wij fan.
Prosciutto di parma, de delicatesse van de Romeinen
Prosciutto is een wereldberoemd Italiaans product dat door de eeuwen heen onveranderd is gebleven en te herleiden is naar de tijd van de Romeinen.
Koningin der groenten, zo wordt groene asperge ook genoemd
Asperges bestaan al heel lang. Maar na de val van het Romeinse rijk was de teelt verloren gegaan en in de 15e eeuw pas weer opgekomen.
Eten we straks alleen nog ingrediënten uit urban farms?
Urban farming; het telen en en oogsten van voedsel in een stad, lijkt ideale oplossingen te bieden. Eten we straks alleen nog ingrediënten uit de stad?
Rendang, een gerecht boordevol symboliek
Rendang is een traditioneel Indonesisch gerecht van gestoofd vlees, boordevol symboliek. De kokosolie wordt gezien als het hart van de Rendang.
Gravad lax en de conserveertechniek van nordic vissers
De Noorse keuken staat bekend om zijn innovatieve conserveertechnieken, maar door de eeuwen heen is de bereidingstechniek van Gravad Lax enorm veranderd.
Manchego kaas uit la Mancha, het land zonder water
Manchego kent drie rijpingsfases waarin het gegeten wordt; fresco (vers), curado (2-4 maanden oud) en viejo (ouder dan 1 jaar). De kaas wordt vaak gecombineerd met tapas.
Gerookte makreel – van noodzaak naar luxe
Gerookte makreel is de uitkomst van de slimme manieren die onze voorouders
-zonder ijskast- moesten bedenken om de winst van hun jacht te kunnen conserveren.Albondigas, een erfenis uit de Arabische bezetting
Albondigas, “meatballs” of gehaktballetjes zoals wij ze kennen worden in elke cultuur gegeten. Toch worden meatballs per land met een andere receptuur bereidt.
Ribeye en de mysterieuze oorsprong van chimichurri
De gauchos maken hun steaks vaak klaar boven assado’s en een veel gegeten salsa daarbij is chimichurri. De oorsprong van de Zuid Amerikaanse salsa is echter vaag.
Spaans eten – tapas eten is vooral een sociale activiteit
De Spaanse keuken is afkomstig van de Joodse, Arabische en Romeinse tradities en lijkt sterk op de mediterraanse keuken. Dit vind je terug in de wereldberoemde tapas.
Falafel – een vegetarische mezze uit de oude vastentijd
Door de opkomst van vegetarisch en plant-based eten kennen veel mensen falafel. Deze mezze te herleiden naar de vastentijd van de Egyptische Koptische Christenen.
Brie de Meaux, bekroond door de Europese aristocratie
Brie de meaux is bekend geworden doordat de Franse keizer Karel de Grote de kaas had geproefd in het klooster waar hij tijdens een reis had overnacht.
Hoe technologie de voedselketen gaat veranderen
We zien massaal over het hoofd hoeveel impact digitalisering kan hebben op onze voedselketen. We gaan dieper in op wat de mogelijke scenario’s zijn.
Blurring: een bestaand concept in een nieuw en hipper jasje?
Blurring is de officiële term voor de kruisbestuiving van horeca en retail. Deze trend is nu ook hier opkomend en zal de komende tijd doorzetten.
Het Panamese eten, een culinaire oase of deceptie?
Panama is als schakel tussen twee oceanen, maar ook twee continenten, een van de welvarendste landen in die regio. Kan Panama zich ook onderscheiden met goed eten?
De opkomst van single product restaurants zijn big business
Restaurants die zich specialiseren in slechts één product, ook wel de single product restaurants, zijn big business. De Avocado Show, Omelegg en Potato Project zijn razend populair.
Scandinavisch eten, geperfectioneerd door de keuken van de vikingen
De Scandinavische keuken biedt een unieke kans om te genieten van maaltijden die in de loop van duizenden jaren zijn geperfectioneerd door de Viking tradities.