fbpx

Autonomous delivery: binnenkort al bezorgrobots en drones?

autonomous delivery: binnenkort al
bezorgrobots en drones?

Bezorgrobots

Moet jij nog een beetje wennen aan al die fietsende bezorgjongens en meisjes met grote dozen op hun rug? Food bezorgservices kunnen binnenkort nog wel eens veel gekker gaan worden met bezorgrobots en drones. De ontwikkeling op het gebied van bezorging gaat momenteel snel, heel snel. 

 

Bezorgrobots – The future is now

In Nederland is Domino’s Pizza van plan om binnenkort in Amsterdam heuse bezorgrobots in te schakelen om hun pizza’s te bezorgen. De maanlander-esque robots hebben 6 wielen en kunnen tot 6 km per uur rijden. De robots zullen een aanvulling op de huidige bezorging zijn en kunnen tot ongeveer anderhalve kilometer rond het filiaal bezorgen. De robots worden ontwikkeld door een start-up die opgezet is door de mensen achter Skype.

De bezorgrobots zullen deels zelf navigeren, slechts bij het oversteken worden zij bestuurd door werknemers van Domino’s. Wanneer de bezorgrobot is gearriveerd krijgt de klant een smsje, wanneer de klant op de link van het smsje drukt ontgrendeld het luikje waar de pizza in zit.

Maar in het buitenland doen ze het natuurlijk nog net wat gekker. “Sushi in the Skies of Iceland” is een pilot project in Reykjavik, IJsland. Het doel: het oprichten van een heuse drone food bezorging service. Juist in IJsland lijkt dit een goed idee omdat de wegen daar, door de topografische ligging, minder geschikt zijn voor bezorging en files daar veel voorkomend zijn.

De drones moeten in theorie 20 minuten van de totale bezorgtijd af kunnen halen; een bezorging die normaal 25 minuten duurt met de auto zal met een drone slechts 5 minuten duren. De CEO van de in Tel-Aviv gevestigde drone producent Flytrex noemt het “the ultimate solution for delivery”. Wat minder spannend is, is dat op dit moment de drones nog van de ene hub naar de andere vliegen. Er is dus nog slechts één punt waar de drones heen vliegen. Het idee is dat de drones vanaf volgend jaar de bezorging met kabels letterlijk in de tuin van de klanten laten zakken.

 

Wij als boxed lunch bezorgers vinden de bezorgrobots en drones natuurlijk een enorm interessante ontwikkeling. Een aantal jaar terug zou je iemand die een pitch zou houden over bezorgrobots nog compleet voor gek verklaren. Naast het het feit dat vliegende bezorgdrones of rijdende robots natuurlijk enorm tot de verbeelding spreken is het ook nog eens duurzaam, de drones vliegen en rijden immers op elektriciteit. Toch zien wij van dit soort projecten ook de haken en ogen. Het idee van drones die hun bezorging tot je tuin brengen is leuk, maar het merendeel van de mensen in b.v. Amsterdam heeft überhaupt geen tuin om welke drone dan ook te ontvangen.

Het is een leuke ontwikkeling die wij zeker in de gaten zullen houden, wij wachten er zelf nog even mee totdat er een drone bestaat die persoonlijk klantencontact net zo hoog in het vaandel heeft staan als wij. 

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.