fbpx

Italiaans eten

italiaans eten, temperament van dorp tot dorp.

italiaans eten

Voor Italianen is koken en het delen van eten niet minder dan een ‘ way of life’, zowel thuis met vrienden, een eenvoudig cafeetje of een culinair restaurant. Waar het ook wordt gegeten, het is altijd gebaseerd op verse, seizoensgebonden producten. Dat is ook de belangrijkste reden dat het moeilijk is om over ‘Italiaans eten’ te praten of het één geheel is. Het eten varieert dan ook al snel van regio tot regio, je kan het bijna noemen als dorp tot dorp! De typische temperament van de Italianen komt dan ook naar boven als het om eten gaat, ze denken al heel snel dat hun versie van het gerecht het beste is!

 

Italiaans eten

De liefde voor eten van de Italianen gaat ver terug in de tijd. Zo brachten de Romeinen producten vanuit heel de wereld het naar Rome en omstreken, zoals specerijen, wijnen en granen. Daarvan uit gingen al deze ingrediënten deel uitmaken van de Italiaanse keuken. Nu der tijd worden heel veel ingrediënten door het hele land gebruikt, maar in bepaalde regio’s meer dan de ander.

In het algemeen draait Noord – Italiaans eten om boter, vlees, aardappelen en varkensvlees, met name de prosciutto. Die maken ze al sinds de derde en achtste eeuw voor christus tot op de dag van vandaag! Verder eten ze veel Parmigiano en andere soorten kaas. Terwijl de Zuidelijke keuken meer gericht is op olijfolie, tomaten, aubergines, kappertjes en verse vis.

Wijn en koffie zijn ook een belangrijk onderdeel uit de Italiaanse keuken, zo ligt de grootste en beroemdste wijngaard in Prissiano op 650m hoogte en wel 350 jaar oud! En het zetten van koffie wordt als een kunst beschouwd, van het malen van de koffie tot de presentatie en het opdrinken ervan.

 

il Pronzo.

Veel Italianen hebben een lunchpauze tussen 13:00 en 15:00 uur. Dat doen ze uitgebreid in een bar, restaurant of thuis. De lunch is net als bij de Fransen en Spanjaarden een belangrijk onderdeel van de dag. Dat is ook de reden dat je dan weinig kantoorpersoneel tegen zult komen. Een Hollandse lunch met brood, ham en/of kaas valt bij Italianen niet echt in de smaak.

 

Leave the gun, take the cannoli! Laat je inspireren door de uitspraken van The Godfather, maar laat wel in plaats van de gun je werk liggen! Neem een kijkje in de keuken van Sandwich Stories en proef ons broodje prosciutto of onze salade met verse Italiaanse gegrilde groente

 

sandwich stories saltimbocca

Broodje saltimbocca van kalfsvlees, prosciutto, salie en mozzarella, rucola & witte wijnsaus. Bekijk product.

broodje caprese

Italiaans broodje met buffalo mozzarella, tomaatjes, basilicum, honing, rucola, & pijnboompitten. Bekijk product.

zalmcarpaccio

Broodje zalmcarpaccio met dille-mosterd crème fraîche, ijsbergsla & kappertjes. Klik hier.