fbpx

Voedselveiligheid

de digitalisering van voedselveiligheid in verpakkingen.

De consument is zich meer bewust van gezondheid, milieu en hygiëne, helemaal in deze periode. Voor verpakkingen zijn er algemene richtlijnen opgesteld door de overheid om de voedselveiligheid te garanderen. Er wordt bijvoorbeeld toegezien op de kwaliteit van verpakkingen en of producten snel genoeg ingevroren worden. Toch vinden consumenten van nu het belangrijk om dit zelf te kunnen volgen. Transparantie wordt dan ook steeds meer vanuit de producent verwacht.

 

De consument wil meer duidelijkheid over voedselveiligheid

Het labelen van de producten wordt zo steeds belangrijker. Er wordt niet enkel meer op de materialen gelet -meer papier, minder plastic-, maar ook op de verschillende termen en voedingswaarden die hierop zijn afgebeeld. Het wordt voor de producent steeds moeilijker om dit goed vorm te geven. 

Termen op verpakkingen zijn al snel verwarrend. Neem de term ‘ten minste houdbaar tot…’’. Deze is regelmatig in de supermarkt te vinden, maar het simpele boodschappen doen wordt er hectisch van, een blik soep kan een maand later nog gebruikt worden, maar met de melk moet op een andere manier worden omgegaan. Sommige bedrijven beginnen hiermee te spelen en vervangen zo’n term voor ‘’gooi me weg na…’’. Dit wordt dan ook vaak door de klant gewaardeerd. De klant krijgt meer vertrouwen in de voedselveiligheid.

 

 

Digitalisering en technologie versnellen ontwikkelingen

Toch kan de technologie dit verder vergemakkelijken. Zo is het Mimica Touch label bedacht door een bedrijf uit Londen. Dit is een houdbaarheidslabel gemaakt van gel, een bioreactieve stof. Je kunt aan het label voelen of de houdbaarheidsdatum nadert. Wanneer een product, bijvoorbeeld vlees, zijn houdbaarheid verliest, wordt de gel in het label vloeibaarder en voel je steeds meer reliëf. Hoe gladder het label, hoe verser het product. 

Daarnaast is RFID, radio-frequency identification, aan het opkomen. Door het bedrijf eSeal wordt dit op verpakkingen gebruikt om de veiligheid van producten te garanderen door het meten van temperatuur, het tegen gaan van fraude en het monitoren van bederf. 

Ten slotte is er door de universiteit in Gent een sensor ontwikkelt met een laagje. Dit laagje interacteert met de bacteriële gassen die vrijkomen uit vlees en zuivel, waardoor er een signaal wordt afgegeven. Dit signaal geeft aan in welke staat het eten zich verkeerd. Zo zal voedselbederf snel te traceren zijn én hoeft voedsel niet na de algemene datum in goede staat weggegooid te worden. 

 

Personalisatie staat voorop

Deze technologische ontwikkelingen geven beter inzicht in de ontwikkeling en veiligheid van producten. Samen met andere ontwikkelingen als de digitalisering van verpakkingen en de personalisatie van eten zorgt dit ervoor dat consumenten steeds beter in staat zijn om te kiezen voor aspecten die ze belangrijk vinden.