Plant based Food, trend of Game Changer?

Plant based Food, trend of Game Changer?

plant based food, trend of gamechanger?

Onze cultuur is in de afgelopen jaren in een sneltreinvaart veranderd. De nieuwe Nederlander groeit op met een oneindigheid aan mogelijkheden en is gewend geraakt aan het experimenteren met- en het proberen van nieuwe dingen. Zo is ook de zogenaamd ‘trend-cycle’ versneld: de vegetariër heeft plaatsgemaakt voor de flexitariër en hierbij is de plant based trend geïntroduceerd in ons dagelijks leven.

 

Bewustwording

Bij een plant based food dieet worden vooral producten gebruikt die afkomstig zijn uit planten als groentes, peulen en zaden. Moderne flexitariërs laten zich echter niet leiden door één dieet en verrijken hun voedingspatroon liever dan dat ze producten uitsluiten. Het is voor hen steeds interessanter om plant based food producten toe te voegen aan hun dieet.

Dit is niet alleen omdat plant based een gezondere levensstijl is -het is beter voor de lijn en er is minder kans op hart- en vaatziekten- maar ook omdat Generatie X steeds bewuster wordt van zaken als klimaatverandering. Deze stijgende bewustwording maakt het nog moeilijk om te negeren he de traditionele veeteelt bijdraagt aan de vervuiling, het versterkten van het broeikaseffect en de ontbossing.

 

Trends binnen de Plant based Food Community

2020 is het jaar waarin de plant based vleesvervangers een eigen schap hebben gekregen in de supermarkt. Ook staat de koeling vol met pakken melk waar geen één koe aan te pas is gekomen.

Toch is het naïef om te denken dat het hier bij blijft. Ook binnen de plant based food community zijn er verschillende trends. Waar eerst tofu en soja de go-to vervangers waren om de eiwitten binnen te blijven krijgen, wordt er nu steeds meer geëxperimenteerd met nieuwe alternatieven. 

Plant Based Food

Waar een trend is, is commercie. Verschillende (opstartende) bedrijven gaan op zoek naar de perfecte vervangers. Eén van die opkomende bedrijven is Hippeas. Met de chips, geproduceerd van kikkererwten, proberen zij zich een weg te banen in de plant based food gekte. Er worden verschillende smaken gecombineerd; van Sweet Smokin’ tot Take It Cheesy. Zo is de smaak van deze chips met kikkererwten als ingrediënt niet meer te onderscheiden van de vertrouwde smaak van chips.

Ook heb je de ‘impossible burger’, geïntroduceerd door het bedrijf Impossible Foods. Na veel onderzoek werd een eiwit ontdekt die het ‘vlees’ ook echt kan laten bloeden tijdens het bakken. Er komt meer nadruk te liggen op de brug tussen de wetenschap en voedingsmogelijkheden.

 

Wetenschap

Zo is ook de Universiteit van Wageningen bezig met de algengroei in een gebied genaamd Algae Parc. Algen kunnen op een duurzame en efficiënte wijze verbouwd worden en zijn interessant voor de toepassing in voeding. Algen zouden een vervanger kunnen zijn voor de granen die nu in het veevoer verwerkt worden en zouden zo een verbetering in het voedselpatroon van vee vormen.

Hoewel dit al een mooie verbetering lijkt, wordt er ook naar de toepassing op het voedingspatroon van de mens gekeken. Rijk aan omega 3-vetzuren; stoffen die een positieve invloed hebben op de hersenen en cholesterol verlagen, zouden ze gebruikt kunnen worden in de basis van supplementen, soep en de kleurstof van snoep. 

Naast de al aanwezige plant based food producten zullen er nog meer innovaties rond deze trend in de supermarkt belanden. De nieuwe generatie is zich steeds meer bewust van de voordelen die deze trend met zich mee neemt, voor zowel zichzelf als zijn omgeving. De plant based food trend zal zich waarschijnlijk ook voortzetten in de sociale cultuur en restaurants.

Ook wij hebben al meerdere veganistische broodjes en zijn druk aan het experimenteren met nieuwe smaken.

     Laura

Ontdek meer