fbpx

Caprese een klassiek historisch gerecht

caprese – een klassiek en historisch gerecht.

Caprese

Caprese is een traditioneel koud voorgerecht uit Italië. De herkomst en naam komen van het beroemde eiland Capri. Het eiland is bekend om de kwaliteit en smaak van ingrediënten als mozzarella, tomaten en citroenen. Caprese staat met de rode tomaten, witte buffel mozzarella en groene basilicum symbool voor de Italiaanse vlag en keuken. Het gerecht wordt tegenwoordig overal ter wereld gegeten, maar helaas niet overal even goed bereidt.

 

De naam van deze salade komt van het beroemde eiland Capri en heeft een van de mooiste steden van Italië. Deze regio staat vooral bekend om haar culinaire ingrediënten: verse buffel mozzarella, rijke variatie aan tomaten, pizza’s en het bekende drankje limoncello. De rijke variatie aan tomaten is voor de Italianen heel belangrijk. zij gebruiken bijvoorbeeld grote tomaten, cherrytomaten en green salad tomaten in hun caprese.

Je kan eigenlijk wel alle soorten tomaten gebruiken, als je er maar meer gebruikt in een gerecht! De verse mozzarella is ook belangrijk net zoals de olijfolie en basilicum, maar door de variatie van de verse tomaten mag je het alleen een caprese noemen volgens de Italianen! 

Caprese dateert terug uit de jaren 20.

Over de oorsprong van caprese wordt nog steeds gediscussieerd. Zoals voor vele andere italiaanse gerechten, zijn er veel ‘legendes’ die een verhaal van dit gerecht vertellen. Zo heb je het verhaal over de runderhaas carpaccio die vernoemd is naar de Italiaanse schilder. Het bekendste verhaal over de caprese dateert terug uit de jaren 20, toen deze salade deel uitmaakte van het menu van het befaamde Quisisana Grand, een hotel in Capri. Zo begon het allemaal als een eerbetoon aan de Italiaanse dichter Filippo Marinetti, de oprichter van de Italiaanse beweging van het ‘futurisme’.

De kunstenaar had meerdere keren kritiek geuit op de traditionele Italiaanse keuken, hij beschreef het als te zwaar en saai. De kunstenaar had dan ook een hekel aan pasta en riep steeds “passatista di pesantezza!” wat letterlijk ouderwetse zwaarte betekent.

 

Een nieuw, licht en patriottisch gerecht.

Op een dag werd Filippo Marinetti gehost in het Quisisana Grand hotel om daar ook een hapje te eten. De chef wilde daarom indruk op hem maken met een nieuw, licht, maar toch ook een patriottisch gerecht. Hij creëerde de caprese salade, die enkel van de meest beroemde Italiaanse ingrediënten bevatte. Net als andere Italiaanse gerechten wordt dit ook vaak met brood gegeten. Bovendien verwijzen de kleuren van het gerecht ook naar de vlag!

Nu destijds wordt de salade overal ter wereld gegeten op honderd verschillende manieren. Maar de echte originele manier van het Italiaans eten bereiden wij bij Sandwich Stories.  Wij willen het klassieke gerecht voortzetten, kom het dus bij ons proeven met onze variatie aan tomaten en verse buffalo mozzarella! Benieuwd naar ons broodje caprese? Klik dan hier.

broodje caprese

Italiaans broodje met buffalo mozzarella, tomaatjes, basilicum, honing, rucola & pijnboompitten. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢