fbpx

Ceviche, het nationale gerecht van Peru eten ze in heel Latijns Amerika

ceviche, het nationale gerecht van peru.

peru ceviche

De meest eenvoudigste en populairste vorm van ceviche bestaat uit rauwe vis, verse limoensap en wat chili of hete pepers en wordt Ceviche Peruano genoemd. Het gerecht is mogelijk al 2000 jaar oud en is door de komst van de Spaanse kolonialisten verspreid over de gehele kustlijn van Latijns Amerika. Lokale verschillen hebben geleid tot andere benamingen als seviche of cebishe, maar ook tot vele smakelijke variaties.

 

Een tweeduizend jaar oud gerecht.

Een interessante theorie over Ceviche is dat het heerlijke visgerecht tweeduizend jaar geleden is ontstaan door de Moche van Peru. Ook wel de Mochicha cultuur genoemd en was een beschaving die van 0 tot 750 n.chr. bestond! Het is dan ook zo lang geleden dat je alleen nog de overblijfselen van Moche zoals de piramide van de zon en de piramide van de maan kan bezichtigen in Peru. 

Het gerecht heeft zijn populariteit te danken van het plaatsje Lima, de hoofdstad van Peru. De meest eenvoudigste en populairste vorm van het gerecht bestaat dan uit rauwe vis en verse limoensap met wat chili of hete pepers (Ceviche Peruano). Dat eten ze vaak gepaard met zoete aardappelen en groenten. Na de 17e eeuw is het gerecht en het Peruaans eten door de Spaanse kolonisten tevens ook te vinden in veel kustgebieden van Latijns-Amerika zoals, Ecuador, Chili, Mexico, Panama en Colombia. 

 

Ceviche, een stijl uit Latijns Amerika.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten gerechten van de Ceviche. Elk land heeft zo zijn eigen draai gemaakt aan het gerecht. In Ecuador eten ze de vis samen met popcorn, noten of maïs. De ceviche de pescado uit Mexico is verse wilde Marlijn (zwaardvis) met tomaten, komkommer en grote plakjes rauwe uien geserveerd op een tortilla. Variatie is ook te vinden met inktvis, tonijn of makreel.

Ceviche is dan ook niet moeilijk te bereiden, maar vereist aandacht voor detail en verse ingrediënten. Je kan het bijna zien als een keukenstijl uit Peru. De Moche gebruikten toen der tijd het gefermenteerde sap van lokale passievruchten om hun rauwe zeevruchten te marineren. Het zuur van de citrusvrucht reageert dan met het zout en kookt het in wezen. Zo verandert de vis van roze naar wit. Omdat ze vroeger het niet zo makkelijk als tegenwoordig konden vangen, wisten ze natuurlijk niet of ze echte verse vis vingen. zij kookten het dan minimaal drie uur in het zuur.

Nu der tijd, gebruiken ze voor de ceviche alleen de meest verse vis. Omdat je het eigenlijk dan niet mag gebruiken voor het gerecht. Er is wel nog steeds naar al die jaren een meningsverschil hoe lang de vis in het zuur moet liggen. Sommige doen het namelijk maar een minuutje, andere weer 10 minuten en sommige chef-koks leggen het er zelfs voor tien uur in! 

Wij bij Sandwich Stories gebruiken voor de ceviche een wilde rode sockeye zalm met als sausje verse lemongrass, chilipeper en koriander en een blaadje ijsbergsla als topping. Bent u benieuwd naar ons broodje Wilde Zalm Ceviche? Klik hier.

wilde zalm ceviche 

Broodje ceviche van wilde zalm met lemongrass, chili peper, koriander & ijsbergsla. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.