Cream cheese bagel

manchego – kaas uit het land zonder water.

Manchego la mancha

De naam Manchego komt uit de regio waar kaas vandaan komt, La Mancha. Deze regio kent u misschien wel van de beroemde roman uit de 16e eeuw van Miguel de Cervantes over Don Quichot, die ook uit La Mancha kwam. Gezien de lange geschiedenis van manchego en het feit dat het ook in de boeken opduikt, is het waarschijnlijk zo dat Cervantes de kaas net als ons at! Maar hoe is de schapenkaas nou echt ontstaan? 

 

Het land zonder water

Tijdens de verovering van het Spaanse vasteland, hadden de Arabieren vanuit Noord-Afrika het schapenras meegebracht dat zelfs in de woestijn kon overleven. Hoewel er ook veel aanwijzingen zijn dat er op andere plaatsen binnen en buiten Spanje vele pogingen zijn ondernomen, is in La Mancha toch nog het beste plek waar ze uitstekend kunnen overleven.

De Arabieren noemde het gebied ook wel “het land zonder water”. Dit kwam door de extreme klimaatomstandigheden, zeer hete zomers en strenge winters. Maar door alle omstandigheden en hele sterke schapen is de kaas op zijn best. Hiermee wordt ook duidelijk gemaakt dat de kwaliteit van de manchego kaas, het beste is in de plaats La Mancha. 

manchego kaas

Daarnaast mag de kaas alleen manchego genoemd worden als het ook daadwerkelijk uit La Mancha komt en minimaal 2 maanden gerijpt is. Dus wanneer u manchego eet, is er een ononderbroken lijn die u verbindt door duizenden jaren van wetenschap van de kaas! 

Vandaag de dag beleggen wij bij Sandwich Stories de Manchego kaas op ons Spaanse broodje met verse mangochutney, cashewnoten en rucola. Benieuwd naar ons manchego? Klik hier.

     Wouter

Ontdek meer