fbpx

Geroosterde kip, een eigen stijl in elke cuisine

geroosterde kip heeft een eigen stijl in elke cuisine.

geroosterde kip

Kip staat in alle culturen op het menu en het wordt al bijna 3000 jaar gegeten. Het is op dit moment een van de meest gegeten vleessoorten ter wereld, maar dat is niet altijd zo geweest. In de twintigste eeuw was kip bijvoorbeeld duurder in de VS dan andere vleessoorten en juist door deze exclusiviteit werd kip populairder onder de rijken. Chef’s bereiden kip in verschillende vormen door het te grillen, barbecueën of koken.

 

Rotisserie, een ouderwetse tot moderne methode.

Rotisserie is een stijl van roosteren waarbij vlees aan het spit wordt gespietst. Deze methode wordt over het algemeen gebruikt voor het bereiden van grote stukken vlees of zelfs het roosteren van hele varkens of kalkoenen. Door de rotatie van het vlees boven het vuur, wordt het vlees gelijkmatig in zijn eigen sappen gegrild. 

Kip werd al lang gegeten voordat geroosterde kip bekend werd in de Middeleeuwen. De eerste tekeningen komen uit het Babylonische Rijk en dateren uit ongeveer 600 voor Christus. Kip werd voor de Middeleeuwen gekookt in plaats van geroosterd. Geroosterde kip komt uit Frankrijk en was onder andere favoriet bij de Engelse koning Richard Leeuwenhart. In die tijd gebruikte ze honden om de rotisserie te draaien, later werd het pas aangedreven op stoom en een uurwerk.

Geroosterde kip is gangbaar in keukens over de hele wereld.

Kip is tegenwoordig een gangbaar product omdat, kippen gemakkelijk en goedkoop op te voeden zijn. Zeker in vergelijking met vee of varkens. Het wordt dan ook vaak gezien als een gezondere variant dan rood vlees, het heeft namelijk een lage concentratie cholesterol en verzadigde vetten.

Chef’s bereiden de kip in verschillende vormen door het te grillen, barbecueën of koken. In de 20e eeuw is het dan ook op verschillende manieren aangepast aan regionale smaken. Zo heb je het gerecht Pollo a la Brasa uit Peru, ook wel bekend als de rotisserie kip uit Amerika of de “charcoal chicken” uit Australië.

Voor de tweede wereldoorlog in de Verenigde Staten was kip voor de rijken een ‘ongewoon’ gerecht. Consumptie van kip nam namelijk toe, vanwege een tekort aan rundvlees en varkensvlees. Later werd het in Europa ook een “must” om kip te eten, de koeienziekte kwam namelijk in beeld, waardoor de consumptie van rundvlees naar beneden ging. 

Voor ons broodje gebruiken wij kippendij, het stuk van de kip waar veel meer smaak aan zit. Het is dan ook sappiger dan de borst en daarom mooi te gebruiken. Op ons gerechtje op brood doen wij als combinatie met de kippendij, rode uien chutney, radijsscheuten, sesamzaadjes en ijsbergsla. Benieuwd naar ons broodje Geroosterde Kippendij? Klik hier.

belegd Broodje geroosterde kippendij

Broodje kippendij met gekonfijte uitjes, sesamzaadjes & radijsscheuten. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.