fbpx

Tonijn tataki, de kunst van het dichtschroeien

tonijn tataki – de kunst van het dichtschroeien.

tonijn tataki

Tataki is een kooktechniek die typisch wordt gebruikt in de Japanse keuken. Op hoog vuur wordt vlees of vis dichtgeschroeid zodat het knapperig van buiten en bijna rauw aan de binnenkant is. Volgens de legende werd de techniek in de 19e eeuw bedacht door een samurai die Europese reizigers had ontmoet en het Japanse oog voor detail hieraan toevoegde. 

 

Ontwikkeling van een 19e eeuwse samurai.

Het woord tataki heeft twee betekenissen als het verwijst naar Japans eten. ‘The tatakifirst’ betekenis wordt gebruikt om een stuk rundvlees of vis te beschrijven dat aan de buitenkant is gebraden maar aan de binnenkant rauw is gelaten. 

De tweede betekenis van tataki komt van het werkwoord tatakum wat betekent beuken of hameren. Het is echter niet het vlees wat wordt gestampt, maar de kruiden zoals vermalen gember dat tot een pasta wordt geperst. 

De stijl van de tataki koken wordt verondersteld te zijn ontwikkeld door een 19e eeuwse samurai genaamd Sakamoto Ryoma, die vlees leerde grillen van de Europese buitenlanders in de stad Nagasaki. Hij was een van de belangrijkste personen van de Meiji restauratie tijdens de edo periode(huidige Tokyo) en vocht tegen het rechtssysteem voor gelijkenis. Hij had sterke interesse in de westerse technologie en wapens. Zo ook het grillen van vlees.

Bonito (skipjack tonijn) is altijd de favoriete vis geweest voor het gerecht tataki, maar tegenwoordig zijn ahi tonijn en zalm populairder geworden. Deze vissoorten gebruiken ze ook vaak voor het bekende Japanse gerecht Sashimi. Voor de rundvlees tataki wordt een filet mignon of een entrecote gebruikt om te bereiden en de saus genaamd Ponzu Saus wordt vaak gebruikt voor het gerecht. Een lichte soya saus met rijstazijn en citroensap. 

 

De kunst van tataki dichtschroeien zit in de snelheid.

De kunst van tataki is om het vlees snel aan te schroeien op een grill met hoog vuur, waardoor de huid knapperig wordt, maar in het midden aan de rauwe kant. Als dat goed wordt gedaan heeft het aan de buitenkant een bruine kleur en van binnen roze of rood. Als de vis eenmaal gegrild is, onderdompelen veel chef-koks de vis om het kookproces te stoppen, maar omdat het onderdompelen van de vis de goede vetten en smaak kan wegspelen, laten veel mensen de vis liever afkoelen door hem uit te waaien, vervolgens snij je het vlees in dunne plakjes.

De chefs van Sandwich Stories hebben het Japanse gerecht tonijn tataki toegevoegd aan ons broodjes assortiment. Net als in Japan wordt de tonijn op hoog vuur aan de buitenkant dichtgeschroeid. Door de dichtgeschroeide tonijn tataki vervolgens te combineren met lente ui, komkommer, sesamzaadjes en tatakisaus krijg je een vis broodje wat heel mooi in balans is. Ben je benieuwd naar de voedingswaarden of wil je het product bestellen, klik hier.

broodje tonijn tataki

Broodje met dichtgeschroeide tonijn, lente ui, komkommer, sesamzaadjes & tatakisaus. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.