fbpx

Gado gado, aaneenschakeling van melodieën

gado gado, een aaneenschakeling
van melodieën.

Gado Gado

Gado gado is een traditioneel gerecht uit de Indonesische keuken en betekent ‘medley’ (aaneenschakeling van melodieën). In de Soendanese taal (west Java) wordt het ook wel Lotek genoemd. Het is een internationaal bekend gerecht dat je tegenwoordig over de hele wereld vindt. Het heeft zowel een stempel gedrukt als salade en maaltijd. Het gerecht is net zo populair geworden als de Griekse elliniki salata en de Italiaanse insalata caprese

 

Het betekent in het Indonesisch ‘medley’ (aaneenschakeling van melodieën). Een toepasselijke naam voor het gerecht, aangezien het een mix is van groenten geserveerd met een nootachtige saus. De smaken bouwen als het ware op elkaar voort als een melodie.

Het gerecht is populair is geworden in de Indische Archipel, maar afkomstig uit Batavia (het vroegere Jakarta). Batavia was het belangrijkste handelscentrum in Zuidoost-Azië. Veel Aziaten werden als slaven aangevoerd door Nederlandse VOC handelaren. Men vermoedt daarom dat de werkelijke oorsprong van het gerecht de Maleisische keuken is. Het gerecht werd in de 17e eeuw veel gegeten omdat het goedkoop en gezond is.

 

Gado gado als nationaal gerecht

Het gerecht is nog steeds populair in Indonesië. Het wordt zelfs beschouwd als één van de vijf nationale gerechten uit de Indonesische eetcultuur. Het werd voornamelijk in Indonesië op straat via kraampjes langs de wegen verkocht. Inmiddels serveren talloze luxueuze restaurants het ook. De pindasaus wordt meestal voor de neus van de klant bereid om zo de authenticiteit van het gerecht te behouden.

Gado gado als eiwitrijk gerecht

De salade of eigenlijk maaltijd wordt als ontbijt, lunch, maar meestal als avondmaal gegeten omdat het vullend kan zijn. Het gerecht bestaat uit rauwe of licht gestoomde groenten met komkommer, verse pindasaus en eiwitrijk toppings als tofu, tempeh en eieren. Per regio kan de samenstelling verschillen, afhankelijk van welke ingrediënten moeten worden opgemaakt.

Voor onze Sandwich Stories variant hebben onze chefs gekozen voor frisse spitskool,  komkommer, boontjes en taugé besprenkeld met huisgemaakte pindasaus en als topping gebakken uitjes en een gekookt eitje. Benieuwd naar ons broodje? Klik hier.

broodje gado gado

Broodje met gado gado salade, pindasaus, ei, seroendeng & gebakken uitjes. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.