geitenkaas – een rijkdom sinds jagers en boeren.
Als echte kaasliefhebber heb je natuurlijk ook een voorliefde voor speciale geitenkaasjes als Sainte-Maure de Touraine en Testun al Barolo. Maar we moeten toegeven dat het iets te heftig is voor bij de lunch. De Fransen zijn net als wij ook fan van iets lichtere geitenkaas en schromen niet het te gebruiken als smaakmaker in salades, bij toast, een borrel of als finishing touch op de maaltijd. Vroeger was dit wel anders en werd geitenkaas gezien als de kost van de boer.
Geiten, de koe van de arme man.
In de tijd van de jagers en boeren was de geit een van de eerst gehouden dieren door de mens. Dit begon in het huidige Iran waar het houden van de geiten en schapen als rijkdom en ruilmiddel gezien werd. Bij sommige volken kreeg het dier ook een religieuze betekenis en zagen zogenaamde villagers de dieren als een God.
In de 8e eeuw na Christus brachten de Moren de geiten naar de Loire-vallei, waar voor het eerst Franse geitenkaas of chèvres werden gemaakt. Boeren die verse geitenmelk gebruikten om kaas te maken, noemen het al eeuwenlang chèvre en het gebruik van het woord verspreidde zich met de populariteit van de kaas.
Geiten zijn niet altijd populair geweest en werden vroeger ook omschreven als de “de koe van de arme man” of “de kost van de boer”. Geiten kunnen namelijk goed overleven op ruig land, dus de boer heeft geen groene vlaktes nodig. Daarnaast is het relatief makkelijk om geitenkaas te maken in vergelijking tot kaas van koeien. Tegenwoordig wordt geitenmelk over de hele wereld gebruikt om kaas te maken en zijn er erg smaakvolle kazen ontstaan.
De smaak van geitenkaas past bij veel gerechten.
De smaak en het aroma van geitenkaas is afhankelijk van het vochtgehalte, de dichtheid, de rijping en de smaak. Het kan een zachte, halfzachte, stevige of harde textuur hebben. Deze textuur wordt bepaald door het vochtgehalte in de kaas. Ook zijn er in vele maten, vormen en verschillende beschermde keurmerken om bepaalde geitenkazen en de gelieerde herkomst te beschermen. Dit wordt net als bij Prosciutto di Parma, Hollandse Kaas als Gouda Holland en Mozzarella gedaan door keurmerken als BOB, BGA en GTS.
Over het algemeen wordt geitenkaas vaak gebruikt als smaakmaker in salades, als finishing touch in maaltijden of als kaas bij borrels. Geitenkaas gaat goed samen met verschillende noten en zoete smaken van bijvoorbeeld honing, chutneys maar ook geroosterde bieten of gegrilde perziken. Ook in frisse salades is het vaak een romige finishing touch.
De chef van Sandwich Stories kiest ervoor om de geitenkaas relatief puur te houden. De kaas wordt licht gemengd met honing, balsamico en gekonfijte vijgen om te zorgen voor een mooie frisse smaakbalans. Het broodje geitenkaas wordt verder geserveerd met Frans brood, walnoten, cranberries en tuinkers. Benieuwd naar het broodje, de voedingswaarden en allergenen. Klik dan hier.
Broodje geitenkaas met gekonfijte vijgen, cranberries, walnoten, tuinkers & balsamicosiroop. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢
Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.