fbpx

zalmcarpaccio – een Italiaanse hors d’oeuvre

een Italiaanse hors d’oeuvre van dunne plakjes zalm geserveerd met saus.

zalmcarpaccio header

Carpaccio is een naam die veel in moderne restaurants wordt gebruikt. Oorspronkelijk werd het gesneden van rauw rundvlees. Begin jaren 60 ging men het gerecht in Harry’s bar in Venetie carpaccio noemen. Heerlijk als voorgerecht of hoofdgerecht, maar ook als lunch. Tegenwoordig kan de term ook worden gebruikt voor plakken rauwe vis die vroeger bekend stond als crudo. Zo is de bagel met zalmcarpaccio en roomkaas een bekend fenomeen. Vroeger werd de vis al gezien als de bewaarder van wijsheid.

 

Een blik op de geschiedenis van zalm als eten.

Over de hele wereld zijn er aanwijzingen dat de mensen duizenden jaren op zalm als voedselbron vertrouwden. 200 jaar voor Christus spraken zij over zalm als het meest intelligente dier van alle dieren. Ze werden vereerd als de bewaarders van wijsheid vanwege hun vermogen om roofdieren te ontwijken, te overleven in zowel zoet als zout water en vooral vanwege hun vermogen om hoog uit het water te kunnen springen. Zalm komt van het Latijnse woord “Salire” wat omhoog springen betekent. 

Jaren later hadden ook de indianen veel respect voor de zalm gekregen. Zo geloofde ze dat als iemand de vis verkeerd zou behandelen, de grote goden van de zee de zalm zou laten verdwijnen. Zo ook de Grieken en Romeinen, zij genoten zo van hun zalm dat het op hun weelderige festivals werd geserveerd. ze zagen het zalmgerecht ook wel als het gerecht die altijd al om een feestje heeft geroepen.

 

Zalm in verschillende culturen.

De meeste Atlantische zalm die op de wereldmarkt beschikbaar is wordt gekweekt. Terwijl de meerderheid van de pacifische zalm in het wild wordt gevangen. Ingeblikte zalm uit de VS is meestal wild uit de Stille Oceaan.

Gerookte zalm is weer een andere bereidingsmethode en kan zowel warm als koud worden gerookt. Daar gebruiken ze vaak de Lox voor, Lox wordt ook veel gebruikt voor zalm wat gezouten is in een pekeloplossing, ook wel gravad lax genoemd. Sashimi van zalm is een Japans gerecht wat tegenwoordig overal ter wereld wordt gegeten. Daarbij wordt de zalm heel dun in plakjes gesneden en rauw geserveerd voor bijvoorbeeld sashimi of sushi.

 

Zalm bereiden als zalmcarpaccio.

zalmcarpaccio kan bereid worden met rauwe of gerookte zalm. Carpaccio is een naam dat tegenwoordig veel in restaurants wordt gebruikt. Zo wordt het veel gegeten met kappertjes, rode ui,  crème fraise, een kruidenolie en citroen. Wij bij Sandwich Stories combineren de gerookte zalm met een sausje van mosterd-dille gecombineerd met creme fraise voor een extra frisse smaak tijdens de lunch en maken het af met kappertjes en ijsbergsla. Benieuwd naar ons broodje zalm carpaccio? Klik hier.

 

zalmcarpaccio

Broodje zalmcarpaccio met dille-mosterd crème fraîche, ijsbergsla & kappertjes. €2.95 Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.