fbpx

Zorgt Blockchain voor totale transparantie in de voedselketen?

zorgt blockchain voor totale transparantie
in de voedselketen?

blockchain food

De voedselketen van een product is erg complex. Als consument weten we vaak niet hoe de reis van boer tot bord is verlopen. De transparantie ontbreekt en dat geeft ruim baan voor fraude en misbruik.

Sinds de enorme Bitcoin hype worden we doodgegooid met de term: blockchain technologie. Het tracken van de voedselketen van een product van boer tot bord is een enorme uitdaging en de blockchain technologie kan hier wel eens een enorme rol in gaan spelen. Blockchain technologie zal hoogstwaarschijnlijk veelvuldig in de nabije toekomst worden ingezet om de voedselketens van een product volledig transparant te maken.

Hoe dit zal gebeuren wil ik aan de hand van twee interessante voorbeeld cases demonstreren.

 

Blockchain technologie in a nutshell

Blockchain is een open decentralized database. Dit is als het ware een online gedeeld archief waarin alle informatie wordt geverifieerd door een hele community. Het blockchain systeem is dus van iedereen en niemand tegelijk, elke gebruiker draagt eraan bij. Elke wijziging wordt opgenomen in het archief. De stukken informatie, de ‘blokken”’, worden door alle gebruikers opgestapeld tot één geheel; de ‘blockchain’. Door middel van cryptografie wordt er gegarandeerd dat de data niet kan worden vervalst of worden aangepast. Op deze manier kan blockchain worden ingezet als een soort paspoort voor producten waarbij compleet inzichtelijk wordt gemaakt wat er met de producten is gedaan en hoe het geld wordt verdeeld.

 

De Moyee Coffee Blockchain case

De koffie-industrie staat bekend als een industrie met weinig transparantie. Koffie is dus eigenlijk nog een oneerlijke industrie.

De boeren in de ontwikkelingslanden die de koffiebonen verbouwen delven nog vaak het onderspit. Waar certificaten tot op heden nog tekort schieten zou blockchain wel eens de hele koffiewereld op de meest positieve manier kunnen ontregelen.

Neem nou Moyee Coffee die met hun pilot project aantonen wat de mogelijkheden met blockchain zijn en tegelijkertijd licht willen schijnen op de scheve verhoudingen tussen de inkomensverdeling binnen de koffie-industrie. Waar de koffiebranders enorm verdienen blijven de boeren achter.

Op dit moment kun je op de Moyee Coffee website al real-time hun betalingen naar de Ethiopische bonen-boeren volgen. Het idee is dat op deze manier de reis van de bonen-boer tot Nederland volledig inzichtelijk wordt voor de consument. Om dit te bewerkstelligen gebruikt Moyee Coffee het blockchain platform bext360. Dit platform biedt enorme transparantie wat betreft sourcing van een product. De koffiedrinker in Europa kan zo gemakkelijk kijken wat de afkomst van de koffie is.

 

Block Bird – The World’s most Transparant Chicken

Zoals het Moyee Coffee voorbeeld aantoont zal de blockchain technologie dus vooral worden ingezet om de eindgebruiker totale transparantie te bieden om fraude en corruptie tegen te gaan.

Ook The Future Market laat met hun concept ‘Block Bird’ met als slogan “The World’s most Transparant Chicken” zien dat blockchain technologie uitermate geschikt kan zijn voor het transparant maken van de reis van boer tot bord. In dit geval demonstreren zij dit met kip. The Future Market is een organisatie die met concept producten en voorstelling geeft waar foodtech heen zal gaan.

Terwijl de eindgebruiker momenteel nog maar op goed vertrouwen moet geloven dat de kip echt zo goed wordt behandeld als men beweerd kan de consument ook bij de Block Bird zelf de hele reis van boer tot bord controleren. Momenteel worden de ketens bij kip nog op ‘papier bijgehouden’ wat betekent dat er menselijke fouten gemaakt kunnen worden en dat data met terugwerkende kracht aanpassen bijna niet gaat.

Schakels

Ook delen de schakels in de ketens nog lang niet alle informatie met elkaar. Blockchain daarentegen houdt alle informatie bij in een open archief. Hierdoor is het mogelijk om alle details van het dier als aantal vaccinaties, hoeveelheid antibiotica, voeding en gezondheid status voor de consument helemaal inzichtelijk te maken. De hele levensloop van de kip inclusief al deze details van geboorte tot slachting zal op de verpakking worden weergegeven. In de visie van The Future Market zal er zelfs een heus touchscreen systeem in de winkels komen waarop alle informatie over de kip wordt weergeeft.

Misschien staat Blockchain technologie bij de massa momenteel nog synoniem voor Bitcoin. Deze pilot cases illustreren dat de blockchain technologie veel meer mogelijkheden heeft dan slechts cryptocurrency. Het lijkt erop dat blockchain in de toekomst volledige food industrieën zal gaan ontregelen door het compleet inzichtelijk te maken wat natuurlijk een hoop positieve consequenties zal creëren.

 

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.