fbpx

Souvlaki, een handelsmerk van de moderne Griekse cultuur

souvlaki – een handelsmerk van de moderne griekse cultuur.

griekenland souvlaki

De oorsprong van souvlaki is terug te herleiden naar het oude Griekenland. Het spies-kebab achtige gerecht wordt in meerdere werken beschreven. Ook zijn er 3000 jaar oude stenen sets van barbecues voor spiesjes opgegraven op het eiland Santorini. Bij souvlaki worden blokjes gemarineerde kip, lam of varkensvlees op een spies geregen en op houtskoolvuur gegrild. In Griekenland wordt het gerecht vaak zonder spies op pita geserveerd.

 

Het begin van Grieks fastfood.

Tzatziki is ook een nationaal gerecht van Griekenland. Wat tevens overal ter wereld wordt gegeten als voorgerecht of bijgerecht om de saus te dippen met brood. Echte Griekse tzatziki wordt gemaakt van Griekse yoghurt, komkommer, munt, olijfolie, citroensap en knoflook. 

De oorsprong van souvlaki gaat terug tot het oude Griekenland. Dat wordt aangetoond van een recept uit die tijd. Toen gebruikte ze nog haardbokken van steen met onderin gaten zodat de kolen werden voorzien van zuurstof. Ze legde daar stokjes tussen om zo het vlees te laten grillen. Het gerecht werd “Kandaulos”genoemd en bestond uit gegrild vlees, pita, kaas en dille. 

Het woord Souvlaki, ook wel Spiesje genoemd, is een spies van blokjes gemarineerd kip, lams of varkensvlees wat op houtskoolvuur wordt gegrild. In Griekenland wordt het vaak op een pita geserveerd, en dus zonder stokje gegeten. Hierbij wordt ook vaak friet en saus (tzatziki) geserveerd.

 

 

Er zijn meerdere variaties op het gerecht souvlaki.

Een van de dingen waar Griekenland ook om bekend staat is de saladebar. De witte kool salade bijvoorbeeld is altijd in de smaak bij de Grieken en kan je in het land bij elk restaurant wel vinden. De kool schraven ze niet alleen maar kneuzen het ook. Hierdoor wordt de olijfolie, zout en citroensap beter opgenomen. Verder garneren ze het ook vaak met Griekse zwarte olijven.

Griekenland kent ook meerdere variaties op het gerecht souvlaki. zo heb je de souvlaki merida, dan wordt in plaats van het vlees te eten vanuit de hand zoals het fastfood, op een bord geserveerd samen met groenten, gebakken aardappelen, saus en kleine stukjes pita brood. eigenlijk dus dezelfde ingrediënten, maar dan zonder alles snel samengevoegd om het vanuit de hand op te eten. Het gerecht Corfu is eigenlijk souvlaki maar dan geserveerd met speciale tomatensaus.

Ook op een Griekse manier genieten tijdens de lunch? Poef dan onze creatie op de pita souvlaki. Pitabrood met koolsalade, huisgemaakte tzatziki, komkommer en de gegrilde souvlaki. Bent u benieuwd naar ons broodje Souvlaki? Klik hier

souvlaki

Grieks broodje souvlaki met witte koolsalade, tzatziki & komkommer. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.