fbpx

Eggs benedict - a tale of two new york restaurants

eggs benedict – a tale of two
new york city restaurants.

 

eggs benedict

Eggs Benedict, een Engelse muffin met gepocheerde eieren, knapperige uitgebakken ham en zijdezachte hollandaise saus. Dit brunch gerecht komt uit Amerika en kun je tegenwoordig in elke grote stad op de menu’s vinden. Inmiddels zijn er vele variaties op het oorspronkelijke gerecht, maar het is onduidelijk aan welke chef we dit populaire gerecht te danken hebben. Het is aan twee restaurants om het verhaal te vertellen.

 

Eggs benedict – hangover cure of nieuw gerecht?

Volgens de eerste legende is in 1860 het gerecht gemaakt en vernoemd naar de heer en mevrouw Le Grand Benedict, de stamgasten van restaurant Delmonico’s in Manhattan. Volgens de chef-kok Charles Ranhofer, hadden ze alles op het menu al geproefd en werden het een beetje beu om steeds hetzelfde te eten. Vergelijkbaar met het verhaal van Italiaanse carpaccio werd de kok ook gevraagd om iets nieuws te creëren. De gebroeders Delmonico’s kwamen samen met hun chef-kok op eggs benedict.

De tweede legende voor het gerecht stamt uit 1894 en is afkomstig van broker Lemuel Benedict. Na een nacht drinken dwaalde Benedict het Waldorf hotel binnen, ook gelegen in Manhattan. Hij vroeg naar een ‘hangover cure’ en was heel specifiek in zijn ingrediënten, toast, bacon en 2 gepocheerde eieren met hollandaise saus. Chef-kok Oscar Tschirky zag de bestelling doorkomen en herkende hoe lekker het zou kunnen zijn! Egg benedict was vanaf toen vaste prik op het menu.

 

Welke van de twee legendes is waar…. Er is bekend dat Oscar Tschirky eerst bij het restaurant Delmonico’s werkte! Zou hij het misschien hebben gestolen? Of hebben beide mannen het gerecht toch afgeleid van het oude Franse gerecht oeufs bénédictines? Tegenwoordig zijn er heel veel variaties, eggs benedict met zalm, avocado of bacon! Een ander variatie is eggs Florentine wat met spinazie wordt geserveerd. 

Het blijft een raadsel van wie het gerecht daadwerkelijk afkomstig is. Wel weten we dat het gerecht net als de cream cheese bagel centraal staat in de Amerikaanse eetcultuur en die wij bij Sandwich Stories maar al te graag hebben overgenomen, wel met onze eigen draai! Wil je ook zo’n ‘egglicious’ gerecht en bent u benieuwd naar ons broodje eggs benedict? Klik hier.

broodje egg benedict

Broodje eggs Benedict met gekookt ei, avocado, mesclun sla & hollandaise saus. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.