Ribeye

Ribeye en de mysterieuze oorsprong van chimichurri

ribeye en de mysterieuze oorsprong van de chimichurri.

Argentina ribeye

Wie heeft de Stonehenge gebouwd? Bestaat er echt een monster van Loch Ness? Zijn de verhalen van de geheimzinnige Bermuda Driehoek waar? Sommige mysteries worden misschien nooit opgelost. Aan deze lijst kunnen we gerust nog één mysterie toevoegen: de term ‘chimichurri’. De oorsprong van de naam zelf is net zo vaag als die van de oorsprong van Loch Ness. 

De naam “chimichurri” schijnt afkomstig te zijn van de Ier Jimmy McCurry. Hij vocht in de 19e eeuw voor de Argentijnse onafhankelijkheid. Terwijl hij als soldaat in Argentinië met de inheemse troepen reisde, maakte hij als eerste een ”Jimmy McCurry saus”. Omdat deze naam moeilijk uit te spreken was voor de lokale bevolking is de theorie dat het woord ‘chimichurri’ een verbastering is van de naam ‘Jimmy McCurry’.

Een andere verklaring voor de naam is afkomstig van de Argentijn Miguel Brasco. Zijn theorie was dat dat de term afkomstig was van Britse soldaten die al bekend waren met pittig eten uit het pas veroverde India. Ze vroegen daarom om curry: “give me curry”, vandaar de naam chimichurri.

Dan is er nog het verhaal over de Baskische kolonisten die in de 19e eeuw naar Argentinië kwamen. Zij namen de saus ‘tximitxurri’ mee. Veel Basken vonden hun nieuwe thuishaven in Argentinië en vonden dit heerlijke mengsel van kruiden perfect passen bij de steaks die de gauchos (Argentijnse cowboys) boven hun assodo’s (Argentijnse barbecue) bereidde. 

ribeye

Kortom, er zijn net zoveel theorieën over de oorsprong van de chimichurri-saus als dat er varianten op de saus zelf zijn. Waar echter géén twijfel over mogelijk is, is over het originele recept van de chimichurri saus. De basis bestaat puur uit olie en azijn waaraan fijn gesneden ui, knoflook en diverse kruiden en specerijen als tijm, peper, oregano, laurier en bieslook zijn toegevoegd. Onze chimichurri saus is door onze chef huisgemaakt volgens dit traditionele recept en geserveerd met een gegrilde ribeye steak.

Benieuwd naar ons broodje Ribeye met chimichurri saus? klik hier.

     Wouter

Ontdek meer