fbpx

Ribeye

ribeye en de mysterieuze oorsprong van de chimichurri.

Argentina ribeye

In Argentinië ontkom je niet aan steak en rode wijn. De beschikking over superieure kwaliteit rundvlees maakt hun de grootste vleeseters ter wereld. De gauchos maakte hun steaks vaak klaar boven assado’s en een veel gegeten saus of marinade daarbij is chimichurri. Door de inmening van immigraten en invloed op de tradiotionele keuken is het echter onduidelijk waar de Zuid Amerikaanse salsa vandaan komt en hoe het is ontstaan.

 

Verschillende herkomsten van chimichurri.

De naam “chimichurri” schijnt afkomstig te zijn van de Ier Jimmy McCurry. Hij vocht in de 19e eeuw voor de Argentijnse onafhankelijkheid. Terwijl hij als soldaat in Argentinië met de inheemse troepen reisde, maakte hij als eerste een ”Jimmy McCurry saus”. Omdat deze naam moeilijk uit te spreken was voor de lokale bevolking is de theorie dat het woord ‘chimichurri’ een verbastering is van de naam ‘Jimmy McCurry’.

Een andere verklaring voor de naam is afkomstig van de Argentijn Miguel Brasco. Zijn theorie was dat dat de term afkomstig was van Britse soldaten die al bekend waren met pittig eten uit het pas veroverde India. Ze vroegen daarom om curry: “give me curry”, vandaar de naam chimichurri.

Dan is er nog het verhaal over de Baskische kolonisten die in de 19e eeuw naar Argentinië kwamen. Zij namen de saus ‘tximitxurri’ mee. Veel Basken vonden hun nieuwe thuishaven in Argentinië en vonden dit heerlijke mengsel van kruiden perfect passen bij de steaks die de gauchos (Argentijnse cowboys) boven hun assodo’s (Argentijnse barbecue) bereidde. 

De basis bestaat uit olie, azijn, ui, knoflook en verse kruiden.

Kortom, er zijn net zoveel theorieën over de oorsprong van de chimichurri-saus als dat er varianten op de saus zelf zijn. Waar echter géén twijfel over mogelijk is, is over het originele recept van de chimichurri saus. De basis bestaat puur uit olie en azijn waaraan fijn gesneden ui, knoflook en diverse kruiden en specerijen als tijm, peper, oregano, laurier en bieslook zijn toegevoegd. Onze chimichurri saus is door onze chef huisgemaakt volgens dit traditionele recept en geserveerd met een gegrilde ribeye steak. Benieuwd naar ons broodje Ribeye met chimichurri? Klik hier.

 

broodje ribeye

Broodje gegrilde ribeye steak met chimichurri en aioli, land- & waterkers. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.