Gravad lax

Gravad lax en de conserveertechniek van nordic vissers

gravad lax en de conserveertechniek van de middeleeuwse noorse visser.

Gravad Lax

by Wouter van alten

Gravad lax is een gerecht afkomstig uit de Scandinavische keuken. Dat die keuken goed is, is geen geheim. Tegenwoordig bevinden veel van de beste restaurants ter wereld zich in Scandinavië. Gravad lax betekent letterlijk “in de grond begraven zalm”. Dit verklapt dan ook gelijk het proces achter de Gravad lax.

De Nordic keuken staat bekend om zijn innovatieve conserveertechnieken. Gravad lax is een gerecht waarvan de bereiding door de eeuwen heen enorm is veranderd. Noorse vissers hebben in de middeleeuwen een techniek bedacht om de rauwe zalm langer te kunnen bewaren. De zalm werd ingezouten en met dille onder het zand begraven waar de vis licht kon ‘rijpen’. Deze traditionele manier van conserveren zorgt voor fermentatie van de vis. De gefermenteerde vis krijgt op deze manier een specifieke smaak die voor veel mensen hedendaags niet als plezierig zou worden beschouwd.

In tegenstelling tot vandaag de dag was deze manier van eten conserveren in de middeleeuwen dan ook onveilig. De Zweden en Noren namen in de 15e eeuw aanzienlijke risico’s met het eten van vis dat onder de grond begraven was, maar alles woog tenslotte op tegen uithongering.

gravad lax

Tegenwoordig wordt de vis allang niet meer in de grond gerijpt; het rijpingseffect van de vis wordt nagebootst in de ijskast. De Gravad lax zoals wij hem kennen heeft qua smaak dan ook weinig overlap met de traditionele variant. De moderne vorm is veilig bereid en wereldwijd enorm populair.

Het enige waar de vis tegenwoordig onder wordt “begraven” is een hele hoop verse ingrediënten. Voor onze Gravad lax hebben we gekozen om met verse Noorse zalm te werken. De huid wordt afgesneden en de zalm wordt ingelegd met zout, suiker, en dille. De kruiden zorgen samen met verse saus van crème fraîche, honing en mosterd voor een kenmerkende en heerlijke smaak.

Benieuwd naar ons broodjes Gravad lax? klik hier.

Gravad lax

Broodje gravad lax van zalm ingelegd in rode bieten, mierikswortel, dille & veldsla. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om dagelijks goed eten voor iedereen toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.