fbpx

Koningin der groenten, zo wordt groene asperge ook genoemd

Groene asperges – koningin der groenten.

groene asperges

Asperges worden gezien als de koningin der groenten. Ze werden zelfs al gezien in de tekeningen van de Egyptenaren. Maar de bereiding is tot op heden een verscheidenheid aan de verschillende culturen. Zo zijn de groene en witte asperges per gerecht geschikter om te gebruiken.

 

Asperge als een geneeskrachtig middel.

Koningin der Groenten, zo wordt de asperge ook wel genoemd. Deze queen komt van een struikachtige plant, de aspergeplant. Vanuit de wortelstokken worden nieuwe scheuten gevormd die we de asperges noemen. Deze kunnen wit zijn, wanneer de scheuten onder de grond blijven, of groen worden bij blootstelling aan licht. 

Het koninklijke etiket komt niet uit de lucht vallen. Traditioneel wordt er een geneeskrachtige werking toegekend aan de groente. De Asparagus Officinalis -officinalis betekent geneeskrachtig en zou helpen tegen bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn. Daarnaast is bewezen dat het asparagine in asperges de nierfunctie stimuleert. Ten slotte zijn de groenten laag in calorieën en bevatten ze vitamines als vitamine K en foliumzuur.

Ze worden al heel lang gebruikt. Er zijn tekeningen gevonden van de asperges in de piramides van de oude Egyptenaren. De Romeinen konden door teelt de bittere smaak verminderen, waardoor de groente met genot gegeten kon worden. Echter is het gebruik teloor gegaan met het vallen van het Romeinse Rijk. In de 15e eeuw kwam de groente weer op in Spanje en later in Frankrijk.

 

Het verschil tussen witte en groene asperges.

 Tot op heden worden de groene Asperges hier nog regelmatig in verschillende gerechten toegepast zoals gegrild in een Spaanse salade of in een Franse roerbak gecombineerd met zalm. De groene asperges komen ook vooral in Italië terug in een risotto, pasta of in combinatie met parmaham. In Nederland eten ze de witte asperges gecombineerd met ei en ham als een ware klassieker in de Hollandse keuken. 

De groene Asperges hebben wel een sterkere smaak dan witte asperges. De witte zijn zachter, zoeter en delicater van smaak. De groene asperges smaken een stuk sterker en krachtiger, wat te maken heeft met de bereiding; groene asperges kunnen veel meer hebben aan bijsmaken als kruiden, gedroogde ham of parmezaanse kaas. De witte variant komt het beste tot zijn recht in combinatie met subtielere smaken zoals ei, ham en hollandaisesaus.

In het broodje van Sandwich Stories krijgt het een italiaanse touch en worden de groene asperges gegrild wat de knapperigheid accentueert en de sappen vasthoudt. Wij combineren het met een vegan limoen-mayonaise, pijnboompitten en rucola. Benieuwd naar ons broodje groene asperges? Klik dan hier.

sandwich stories groene asperges

Broodje gegrilde asperges met vegan limoen-mayonaise, rucola, pijnboompitten & parmezaan. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.