Banh mi

Banh Mi – De sandwich met een koloniaal verleden

banh mi – de sandwich met een koloniaal verleden.

banh mi

De Bánh mì is een sandwich in typisch authentieke Vietnamese stijl, rijkelijk gevuld met verse ingrediënten. Wie de geschiedenis van de Banh mi vertelt, vertelt ook de geschiedenis van Vietnam. 

Het woord Banh mi betekent “baguette” in het Vietnamees. Franse kolonisten introduceerde hun baguette aan Vietnam in de periode van Frans Indochina. Vanwege de destijds torenhoge importprijzen van tarwe werden Frans stokbrood en de sandwich als een luxueuze delicatesse beschouwd. Alleen de Fransen konden in Vietnam brood betalen en gebruikten deze ongelijkheid om hun superioriteit te benadrukken.

Vietnamese bakkers begonnen daarom bloem te mixen met de zeldzame tarwe om zo toch nog deze Franse geneugten te kunnen bereiden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er door de Fransen twee enorme Duitse warenhuizen vol producten overgenomen. Hierdoor werden de markten in Saigon overspoeld door westerse producten voor een prijs die ook voor de Vietnamezen betaalbaar was. Kaas en brood werd hierdoor ineens beschikbaar voor de gemiddelde Vietnamees.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Banh Mi Vietnam

 

Door de splitsing van Vietnam in twee landen zijn er miljoenen Vietnamezen uit Noord-Vietnam naar Zuid-Vietnam gevlucht. Dit had invloed op de Saigonese keuken. Onder deze groep immigranten zaten ook twee ondernemers; deze mannen openden een kleine bakkerij die voor het eerst de echte Banh mi aanbood. Zij waren de eersten die ingrediënten in een broodje stopten op een manier zodat de klant deze gemakkelijk mee kon nemen. Dit was revolutionair in een periode waarin folie nog niet beschikbaar was. Banh mi was dus eigenlijk de eerste to-go maaltijd in Vietnam.

Er ontstond een geheel nieuwe industrie om mensen te voorzien van dit unieke broodje. Na de bevrijding van Saigon en het einde van de Vietnamoorlog zijn er veel inwoners uit Vietnam gevlucht. Zij reisden naar steden in andere landen als New York en Parijs en namen hun cultuur en de Banh mi mee. De Banh mi sandwich is wereldwijd een razend populaire street food geworden.

Benieuwd naar ons broodje banh mi? klik hier.

     Wouter