fbpx

Hummus

hummus – van ‘peasant food’ tot populair gerecht.

Hummus gerecht

Alle regio’s die samen de Levantine cuisine vormen claimen hummus als eerste te hebben gemaakt. Hummus betekent ”kikkererwt” in het Arabisch; samen met sesamzaad zijn het de twee hoofdingrediënten van het gerecht. Alle benodigde ingrediënten voor dit gerecht zijn in overvloed te vinden op lokale Palestijnse en Joodse marktjes. Tot de dag van vandaag is het historici niet gelukt de oorsprong van hummus te traceren, zowel in tijd als plaats.

 

Het recept van hummus komt uit de 13e eeuw.

Hummus is voor de Palestijnen en Joden misschien wel hun belangrijkste gerecht. Het gerecht voldoet zowel aan de Joodse Kasjroet regels voor koosjer als de Palestijnse Halal wetten uit de Koran. Tot de dag van vandaag is het historici niet gelukt de oorsprong (zowel tijd als plaats) van hummus te traceren.

Er is een vermoedde dat het gerecht door de eeuwen heen ontdekt is, vervolgens in de vergetelheid is geraakt en later weer her-ontdekt. Het was door de eeuwen heen immers bijna onmogelijk om een kookboek up-to-date te hebben door het gebrek aan communicatiemiddelen waardoor veel kennis verloren ging. Het lastige aan het vinden van de oorsprong van het gerecht is de definitie van ‘hummus’. Zo werd in een kookboek uit de 13e eeuw “The Description of Familiar Food” het recept voor hummus al beschreven, maar zijn er kleine verschillen met de variant zoals wij die kennen.

 

 

Onduidelijkheid over de exacte herkomst van hummus.

Zoveel er nog te speculeren valt over de herkomst, zo evident is het enorme succes van het gerecht. In de Verenigde staten zijn er vele hummus bars te vinden. Het gerecht dat vroeger als “peasant food” werd beschouwd, is nu dus een van de populairdere gerechten van dit moment. De bedenkers van het gerecht moesten voor hun tijd al goed begrepen hebben wat de gezondheidsvoordelen waren. Het zit namelijk vol vitaminen, vezels en eiwitten. Dit speelt goed in op de ‘health trend’ en is dan ook, samen met de heerlijke smaak, een grote reden van het succes.

Onze sandwich hummus beiruti benadert de traditionele bereiding van hummus en heeft een frisse topping van tomaat, komkommer, groene chilli, paprika en peterselie. Benieuwd naar ons broodjes, klik hier. klik hier.

broodje hummus beiruti

Bagel met hummus van kikkererwten met een salsa van tomaatjes, paprika & komkommer. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.