fbpx

Oude kaas

oude kaas, de gouden eeuw van de gouden kaas.

Nederlandse kazen zijn bekend over de hele wereld. De reputatie van Holland als zuivelland is ontstaan in de Gouden Eeuw. Door de drooglegging was er nieuw land beschikbaar. De nieuwe polders met goed gras bleken ideaal voor het houden van koeien. De basis voor Nederlandse kaas is toen gelegd, alhoewel het proces van kaas maken al veel ouder is.

Kaasmarkt van 200 v.chr. tot nu.

Archeologen hebben kaas maak apparatuur gevonden afkomstig uit 200 v.Chr. Al tijdens de middeleeuwen was het populair en werd het zelfs door schippers gebruikt als betaalmiddel. Een grote mythe is dat het product vernoemd is naar de plek waar de het geproduceerd is, maar dat is onjuist. Het is vernoemd naar de marktplaats waar het werd verhandeld. Zo is Gouda kaas dus altijd in heel Nederland geproduceerd, niet in Gouda. Gouda had een enorme kaasmarkt die nog steeds bestaat. 

 

De reputatie van Holland als zuivelland is ontstaan in de Gouden Eeuw. Door de drooglegging was er ineens veel nieuw land beschikbaar. Deze grond bleek echter niet geschikt voor landbouw; de grond was nat en slecht voor de verbouw van groente en fruit. Echter bleken deze nieuwe polders ideaal voor de verbouw van gras wat weer enorm geschikt was voor koeien.

Menig boer verlegde zijn activiteiten naar de veeteeltsector met als gevolg een enorme toename van melk, boter, kaas én kalfsvlees. Mede hierdoor werd Holland enorm welvarend en werd het gele product iconisch voor Holland. Volgens geleerden was Edam kaas vanwege zijn houdbaarheid eeuwenlang het meest populair in de wereld.

Door de eeuwen heen zijn we in Nederland dol op het product geworden. Naast alle verschillende en bijzondere chef-made broodjes die Sandwich Stories aanbiedt, kunnen broodjes met dit iconische Nederlandse product niet ontbreken.

 

Broodje oude kaas

Broodje oude kaas met vijgencompote, walnoten & rucola. Klik hier.

 

Broodjes Utrechtse Kaas

Broodje kaas met Dijon mayonaise, sla melange & alfalfa. Klik hier.

 

belegde broodjes kaas

Broodje kaas met radijs, groene kruiden, honing, mosterd & sla. Klik hier.

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.