Oude kaas

oude kaas, de gouden eeuw van de gouden kaas.

Oude kaas

by sjors verduijn

Nederlandse kazen zijn bekend over de hele wereld. De reputatie van Holland als zuivelland is ontstaan in de Gouden Eeuw. Door de drooglegging was er nieuw land beschikbaar. De nieuwe polders met goed gras bleken ideaal voor het houden van koeien. De basis voor Nederlandse kaas is toen gelegd, alhoewel het proces van kaas maken al veel ouder is.

Kaasmarkt van 200 v.chr. tot nu.

Archeologen hebben kaas maak apparatuur gevonden afkomstig uit 200 v.Chr. Al tijdens de middeleeuwen was kaas populair en werd het zelfs door schippers gebruikt als betaalmiddel. Een grote mythe is dat kaas vernoemd is naar de plek waar de kaas geproduceerd is, terwijl kazen zijn vernoemd naar de marktplaats waar ze werden verhandeld. Zo is Gouda kaas dus altijd in heel Nederland geproduceerd, niet in Gouda. Gouda had een enorme kaas marktplaats die nog steeds bestaat. 

oude kaas

De reputatie van Holland als zuivelland is ontstaan in de Gouden Eeuw. Door de drooglegging was er ineens veel nieuw land beschikbaar. Deze grond bleek echter niet geschikt voor landbouw; de grond was nat en slecht voor de verbouw van groente en fruit. Echter bleken deze nieuwe polders ideaal voor de verbouw van gras wat weer enorm geschikt was voor koeien.

Menig boer verlegde zijn activiteiten naar de veeteeltsector met als gevolg een enorme toename van melk, boter, kaas én kalfsvlees. Mede hierdoor werd Holland enorm welvarend en werd kaas iconisch voor Holland. Volgens geleerden was Edam kaas eeuwenlang de meest populaire kaas wereldwijd vanwege zijn houdbaarheid.

Door de eeuwen heen zijn we in Nederland dol geworden op kaas. Wie belegt er nou niet regelmatig zijn boterham met dit goudgele zuivelproduct? Naast alle verschillende en bijzondere chef-made broodjes die Sandwich Stories aanbiedt, willen wij dat jullie het simpele maar lekkere broodje kaas niet vergeten. Wij beleggen ons broodje kaas met huisgemaakte vijgencompote met daarin vanille en rode wijn, met daarboven een klein handje walnoten, rucola en als topping een heerlijke plak Oude Gracht Kaas. Benieuwd naar ons broodje oude kaas? klik hier.

 

Broodje oude kaas

Broodje oude kaas met vijgencompote, vanille, rode wijn, walnoten & rucola. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Broodjes Utrechtse Kaas

Broodje Utrechtse kaas

belegde broodjes kaas

Broodje Doruvael kaas

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.