fbpx

Falafel – een vegetarische mezze uit de oude vastentijd

falafel – een vegetarische mezze uit de oude vastentijd.

Falafel

Met de opkomst van vegetarisch en plant-based eten kennen veel mensen falafel wel. Vermoedelijk is deze mezze te herleiden naar de vastentijd van de Egyptische Koptische Christenen. Het heeft zich ontwikkelt tot een gerecht dat in het hele Midden-Oosten veel te vinden in de vorm streetfood. Tegenwoordig reikt de populariteit tot ver buiten deze regio en wordt het in zowel foodtrucks en luxe restaurants geserveerd. 

 

Op zoek naar een vegetarisch gerecht. 

Falafel, een Midden-oost gerecht van kikkererwten, kruiden en specerijen. Het mengsel wordt als balletjes gedraaid en vervolgens gefrituurd of gebakken. Je kunt het los eten, maar Israëlische falafel wordt tegenwoordig geserveerd in een pita. Dat combineren ze met hummus en tahin-dip met daarbij een frisse salade van komkommer, tomaat, wortel, gebakken aubergine en ingemaakte groenten. 

De geschiedenis van Falafel is zeer omstreden. De meest voorkomende theorieën brengen de uitvinding van Falafel in verband met Egyptische Koptische christenen. Zij waren 1000 jaar geleden op zoek naar een smakelijk vegetarisch gerecht tijdens de vastentijd. Want ze mogen volgens het geloof geen vlees eten. Het is gemaakt van gedroogde tuinbonen en heeft zich vanuit Egypte verspreid naar de rest van het Midden-Oosten, de levantijnse keuken. 

Falafel is populair geworden sinds 1950, toen de Jemenitische Joden falafelballetjes in pita begonnen te serveren. Vanwege dit eenvoudige en snelle recept werd falafel een veelgebruikte ‘streetfood’ in het Midden-Oosten. Tegenwoordig wordt falafel op elke straathoek van de Levantijse cuisine geserveerd. De broodjes worden nu over de hele wereld gevonden als vervanging voor vlees en als een vorm van straatvoedsel.

Twee bekende recepten voor het maken van falafel.

Er verschenen verschillende varianten, waaronder degene die de tuinbonen vervangt door kikkererwten, wat momenteel de meest voorkomende is. Het gerecht wordt meestal gemaakt met kikkererwten in Syrië, Libanon, Jordanië, Israël en Palestina. Deze versie is het populairst in het Westen. De Egyptische variëteit gebruikt weer alleen peulvruchten zoals tuinbonen.

Wij serveren het op een pitabroodje met Palestijnse salade, citroen, peterselie en tahinsaus. Benieuwd naar ons broodje falafel? Klik hier.

Broodje Falafel

Pitabrood met falafel en een Palestijnse salade, citroen, peterselie & tahinsaus. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.