fbpx

Waar moet je op letten bij het kiezen van catering?

Waar moet je op letten bij het kiezen van catering?

kiezen van catering

waar moet ik op letten?

Bij sommige zaken kom je er al snel achter dat uitbesteden je vooral heel veel stress en energie kan schelen, zo ook met het bereiden van eten voor grote groepen. Want koken is natuurlijk heel leuk, maar bij koken voor een groot gezelschap van onbekende mensen – waarvan ieder zijn eigen voorkeuren en diëten heeft – is de plezier er vaak al snel vanaf. Zeker wanneer dit op regelmatige basis moet gebeuren. Dit is waarschijnlijk waarom je het kiezen van een catering overweegt.

Kiezen van catering

wat is catering?

Een cateraar neemt simpel gezegd al het werk uit handen als het gaat om het eten. Hij/zij ontzorgt je van het bereiden van het eten en verrast jouw gasten met unieke producten en smaakcombinaties. Zo kun jij ook nog wat meemaken van je event en jezelf richten op de zaken die belangrijk zijn.

Het woord catering is onderdeel van ‘horeca’ waarbij de ‘ca’ staat voor catering. De term is afkomstig van het engelse ‘to cater for’ (dus verzorgen voor/dienstbaar zijn voor). Het woord komt dus overeen met zijn functie. Bij het inschakelen van een goede cateraar ontzorg je jezelf namelijk van de verantwoordelijkheden voor het eten. Kortom je vermijdt de risico’s op de zaken waar je zelf minder oog voor hebt.

Een cateraar heeft bijvoorbeeld de ervaring en capaciteit om gemakkelijk aan verschillende voorkeuren en diëten te kunnen voldoen. Hij/zij weet precies hoe groot de porties moeten zijn. Daarnaast kan een cateraar door ervaring heel gericht inkopen doen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat catering aan het eind van de streep niet eens veel duurder hoeft te zijn. Toch zou je bottomline catering vooral moeten overwegen voor de hoogwaardige kwaliteit van het eten en de unieke producten.

 


 

waar moet ik op letten?

Waarschijnlijk heb je al een globaal idee van wat je ongeveer zoekt. Alleen weet je soms gewoon niet ‘wat je niet weet’. Daarom  leggen we je graag uit waar je precies op moet letten bij het kiezen van catering.

Want dat je wat keuze stress ervaart bij het kiezen van catering is niet heel vreemd. Puur en alleen al door hoeveel cateraars er zijn. In heel Nederland zijn er meer dan 13.000 cateraars. 

Een goed startpunt is dan ook om zelf goed inzichtelijk te hebben wat je nodig hebt en een onderscheid te maken in de type cateraars. Hiermee kun je al een heel hoop opties uitsluiten en je selectie gerichter maken.

 

1. Welke behoefte heb je als bedrijf?

De eerste stap bij het kiezen van catering is om eerst voor jezelf in kaart te brengen wat jij nodig hebt. De meeste cateraars zullen dit ook van je willen weten.

• Frequentie afname en aantallen
Voor welke cateraars je überhaupt kunt kiezen is deels afhankelijk van de grootte van de groep(en) en de frequentie van je afname.

Bij grote groepen en dagelijkse afname kun je bij een grote cateraar voor contract catering gaan (wat positieve invloed heeft op de prijs). Daarnaast kan een cateraar je bij een hogere afname meer service bieden. Zoals de optie om personeel te leveren op je locatie.

Bij een consistente afname bieden sommige cateraars zelfs de optie om intern in je gebouw een kantine te runnen. Tenminste, als je de luxe hebt om een goede keuken in je gebouw te hebben. Verwacht je kleinere groepen en minder frequente afname? Dan kun je het beste terecht bij een kleinere cateraar/lunchroom of een traiteur. 

• Wat heb je nodig? / Welk niveau van service wil je?
Naast de afname is het ook belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen welke cateringfaciliteiten je nou precies nodig hebt. Wil je je gasten een lunch, ontbijt of avondeten aanbieden? Wil je je gezelschap volledig ontzorgen of kunnen zij zichzelf bedienen?

• Hoe wil je de cateraar toepassen?
Een ander punt om goed over na te denken is hoe je de cateraar wilt gaan inzetten. Wil je je personeel elke dag van eten voorzien (zoals bijvoorbeeld een Booking.com doet) of wil je vooral een spetterende indruk achterlaten bij je gasten of klanten? Dit kan al een aardige richting geven aan de keuze voor het type cateraar.

 


 

2. Matched je missie & waarden?

De match tussen je bedrijf en de cateraar kan ook afhangen van de gedeelde ‘kernwaarden’. Kortom, komt waar de cateraar voor staat overeen met waar jullie zelf voor willen staan? Het zou immers vreemd zijn als je gezelschap betrokken is bij het milieu, maar je afneemt bij een cateraar die plastic in zijn verpakkingen gebruikt.

Duurzame catering

Een aantal punten om in dit kader op te letten bij het kiezen van catering zijn:

• Maatschappelijk verantwoord (MVO): Tegenwoordig is maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijk onderdeel van het bedrijfsleven. Hierbij wordt mens, milieu en winst bewust afgewogen. Het zorgt voor een bedrijfscultuur waarin mensen prettig werken en creëert volkomen terecht een gun factor.

Wees bewust dat het kiezen van een catering al een signaal naar je gasten of werknemers kan geven. Het laat zien waar je als bedrijf voor staat. Daarnaast laat je met geweldige producten die óók nog eens verantwoord zijn een nog betere indruk achter.

Cateraars kunnen hierin enorm verschillen. Waar de ene cateraar nog vrij traditioneel is en de term maatschappelijk verantwoord weinig zegt is de ander bezig met donaties. Sommige cateraars kopen hun producten in op een manier waarbij iedere tak in de schakel een faire prijs krijgt.

• Biologisch: De associatie tussen een hoge prijs en biologisch is snel gemaakt. Toch kan een biologische cateraar betaalbaar zijn wanneer je kiest voor plantaardig eten. Als het om vleeswaren of vis gaat zul je merken dat de keuze voor biologisch de prijs van het eten gemakkelijk kan verdubbelen. Vergelijkbaar met in de supermarkt.

Maak dus voor jezelf de afweging of biologisch het waard is. Veel cateraars die niet biologisch zijn kiezen alsnog voor een middenweg. Hierbij kiezen ze voor zoveel mogelijk biologische producten, maar zoeken tegelijkertijd een balans tussen prijs en milieu. Schrijf een niet biologische cateraar dus niet op voorhand af! Soms loont het om eerst te informeren welke gerechten de cateraar biologisch kan aanbieden.

• Duurzaamheid & foodwaste: In de meeste gevallen zal een cateraar zijn best doen om food waste in de keuken zoveel mogelijk te beperken. Al is het alleen al om zijn eigen kosten te beperken. Dit is mogelijk door slim en gericht in te kopen en efficiënt te werken.

De meeste food waste vindt dus plaats op de locatie van de afnemer zelf. Meestal wanneer het verwachte aantal gasten niet komt opdagen. Het is dus slim om bij je cateraar te informeren of je misschien kunt nabellen om je het exacte aantal gasten later te kunnen bevestigen. Dit kan enorm schelen in de hoeveelheid eten dat uiteindelijk wordt weggegooid.

 

Wat Sandwich Stories je kan bieden 

Sandwich Stories is als moderne cateraar erg betrokken met MVO ondernemen. Zo hebben wij x donaties gedaan aan een weeshuis in Haïti. Via ons Buy-one-Give-one model doneren wij een maaltijd voor elke afgenomen lunch.

Bijna al onze groentes of kruiden dragen het Europees Biologisch, Milieukeur of EKO keurmerk. Ook is al onze vis MSC gecertificeerd en ook het grootste deel van ons vlees is biologisch. Toch willen wij transparant zijn in het feit dat wij geen volledig biologische cateraar zijn. Sommige producten die wij toch graag willen aanbieden zouden de lunch te duur maken wanneer we ze biologisch zouden inkopen. Zoals bij garnalen, hierdoor zouden onze lunch minder toegankelijk worden.

Onze chef koopt altijd gericht in, daarom vindt er onze keuken ook minimale voedselverspilling plaats. Daarnaast moedigen wij onze klanten aan om het exacte aantal gasten na te bellen zodat er ook op locatie geen voedselverspilling zal plaatsvinden.

catering kiezen

Onze kakelverse ready-to-eat lunches komen in duurzame kratjes of kunnen per persoon worden ingepakt in kartonnen zakken. Op deze manier hoeft de lunch alleen nog maar worden neergezet. Bij Sandwich Stories heb je keuze uit twee packaging methodes: sustainable of take away packaging.

 

3. Specifieke wensen bij catering

Ondanks het feit dat het vaak om grote groepen gaat blijft catering maatwerk. Bij het kiezen van catering is het verstandig om van te voren goed inzichtelijk te hebben of er wensen van jullie kant zijn.

het kiezen van catering

 • Dieetwensen en allergieën: Speciale menu’s voor dieetwensen en alternatieve verzoeken zijn niet langer luxe, maar essentieel. In elk gezelschap zitten wel één of meerdere mensen met allergieën of eetvoorkeuren uit ethische- of geloofsovertuiging.

Dit kan restricties opleveren die al snel veel creativiteit van de kok vereisen. Het is dus goed om eerst te controleren of er in je groep mensen zitten met deze eisen. Het is verstandig om van te voren te informeren of de cateraar in kwestie hieraan kan voldoen. De kans bestaat dat dit te ingewikkeld wordt voor de cateraar. Goed om uit te zoeken dus!

 • Flexibiliteit van de cateraar: De functie van contracten in de catering is natuurlijk dat alle afspraken worden nageleefd. Toch zie je in de praktijk ook vaak dat contracten dingen onnodig gecompliceerd kunnen maken. Het resultaat is uiteindelijk een ‘recept’ voor onvrede waar men lange tijd aan vastzit. 

Tegenwoordig zijn steeds meer cateraars zich hiervan bewust. Vaak kun je vrijblijvend een proefperiode aangaan voordat je ergens aan vast zit. Het is dus aan te raden om een cateraar eerst een tijdje te proberen of een periode losse lunches af te nemen.

 

Wat Sandwich Stories je kan bieden 

Sandwich Stories is zeer flexibel als het gaat om eetvoorkeuren en allergieën. Onze chefs houden met alle liefde rekening met diëten als vegetarisch òf Halal, maar ook op individueel niveau zoals lactose vrij.

Groepsvoorkeuren
Wil je vandaag catering bestellen voor een groep die volledig plant-based eet? Terwijl je ook een gezelschap verwacht die traditioneler eet met meer vlees en vis? Geen enkel probleem! Wij zorgen dat jouw groep eet wat zij willen én mogen eten. Bij ons personaliseer je gemakkelijk je menu naar de wensen van je groep via het bestelformulier op deze website.

Flexibel met allergieën

Het hebben van een allergie is al vervelend genoeg, maar dat is geen excuus om niet net zo lekker te eten als de rest van het gezelschap. Daarom hebben wij talloze allergie-proof varianten op onze producten die nét zo lekker zijn als de standaard sandwiches.

Allergieën waar wij rekening mee kunnen houden zijn o.a.:

glutenvrij, notenvrij,  lactose intolerantie, zwangerschap proof, Halal. 

   .

Flexibiliteit
Ons team heeft er alles aan gedaan om onze lunches zo laagdrempelig mogelijk te houden. Bij ons bestel je gemakkelijk en vrijblijvend een eenmalige lunch. Heb je daarna toch geen behoefte meer om vaker af te nemen? Dan zit je dus ook nergens aan vast.

Mocht je na een tijd (of wellicht nu al) tòch geïnteresseerd zijn in structurele catering is dat ook mogelijk. Dan hebben wij de mogelijkheid om je mooie kortingen te kunnen bieden. Bij een langere samenwerking maken we graag een voorstel op maat voor je, of komen we een keer langs. Ons ervaren team denkt graag met jullie mee over waar de eventuele knelpunten liggen. Zo kunnen we de lunch die jullie ‘hebben’ samen veranderen naar de lunch die jullie ‘willen’. 

 

4. Kosten en kwaliteit

 • Prijs-kwaliteit: Je budget bepaalt bij het kiezen van catering natuurlijk tot op bepaalde hoogte de mogelijkheden als het op de ingrediënten aan komt. Je kunt immers geen kaviaar verwachten on a budget. Toch kun je kijken wat het beste eten is wat je voor jouw budget kunt krijgen.

Verstandig is daarbij om je niet puur blind te staren op de menukaart of op dure ingrediënten. Net als in een restaurant kan verse tonijn bijvoorbeeld geweldig zijn, maar als het niet door een goede kok is bereid kom je alsnog van een koude kermis thuis. Prijs-kwaliteit zit hem in meer dan alleen het ingrediënt, het zit hem net zo goed in de bereiding. Daarom is het verstandig om te kijken of cateraars een proefpakket of proefmoment aanbieden, zo ben je zeker van de kwaliteit van het eten.

kunnen wij iets

voor je betekenen?

 

Sandwich Stories is een lunch catering in Utrecht met jarenlange ervaring voor bedrijven. Onze specialisatie ligt op het gebied van kantoor lunch, trainingen, coworking spaces, trainingen en eventcatering.

catering kiezen

Onze klanten waaronder Philips en NSPOH zetten ons in voor de volgende toepassingen:

Teamoverleg – Bestuursvergaderingen – Dagelijkse catering – Het ontvangen van belangrijke gasten – Doorverkoop

Een aantal jaar geleden viel het ons op dat de kwaliteit van de catering hoog lag wanneer het op het avondeten aan kwam, maar dat de lunch catering nog te vaak tegenviel en prijzig was. Best raar als je bedenkt dat de lunch de brandstof voor de rest van je dag is. Toch leek men bereid om letterlijk én figuurlijk een hoge prijs te betalen voor een bittere nasmaak als het op lunch catering aan kwam. 

Dat moet anders dachten wij: een lunch die zowel gezond, lekker én betaalbaar is kan ook! Met deze motivatie is ons team gaan zoeken naar het ideale product voor lunch catering.

Samen met de waardevolle feedback vanuit onze klanten zijn we na enkele jaren doorontwikkelen tot een uniek product gekomen: een ‘sandwich line up’ waar wij én gelukkig vele mensen met ons heel erg blij van worden. Op deze manier kunnen onze gasten zonder een kok in dienst te nemen of een keuken in te richten toch een lunch van restaurant kwaliteit ervaren, die ook nog eens handzaam en gemakkelijk te eten zijn.

Wil je dat het Sandwich Stories team met je meedenkt over je lunch of heb je gewoon een vraag? Klik dan op de ‘Kennismaking’ button.

Graag overtuigen wij je dat kwaliteit betaalbaar te realiseren is. Vraag hieronder vrijblijvend een proefpakket broodjes aan en proef zelf het bewijs! Klik op de ‘Proefpakket aanvragen’ button.

Kennismaking Proefpakket aanvragen

welke soorten

catering zijn er?

 

Er zijn veel verschillende vormen van catering waarvan de grenzen de laatste jaren enorm met elkaar verwateren. Daarom hebben we voor de liefhebber nog even op een rijtje gezet wat de meest voorkomende soorten cateraars zijn. Als je de verschillende vormen snapt is het kiezen van catering immers gemakkelijker.

 

 • Bedrijfscatering
Bedrijfscatering kent een aantal verschillende vormen: zo kan het betekenen dat het eten in de kantine van het bedrijf wordt bereid door een externe partij, maar kan het ook zijn dat het eten door een cateraar wordt bezorgd bij een bedrijf. Allebei heeft het zijn voor- én nadelen, of het bedrijf de mogelijkheid heeft om kostbare meters van hun ruimte te gebruiken voor een keuken waar een kok mee uit de voeten kan is hierin al een grote afweging.

 • Buffet catering
Bij een buffet wordt het eten in een (semi)publieke ruimte klaargezet voor het gezelschap. De gasten kunnen zichzelf bedienen. Kenmerkend aan buffet is dat de warme gerechten in speciale warme schotels zitten (ook wel rechauds), hierdoor blijft het eten tot zo’n twee uur warm. Bij buffet catering wordt het eten vaak op de locatie van de cateraar bereid en in de meeste gevallen ook door hen klaargezet.

 • Event catering
In het geval van event catering wordt het bereiden van het eten op locatie door een catering gedaan of wordt het eten bezorgd naar het event; denk aan festivals of beurzen. Belangrijk om bij event catering te realiseren is dat er vaak sprake is van bepaalde piekmomenten, bijvoorbeeld de pauzes tussen een optreden in. Daarom is het extra belangrijk dat er een ervaren catering team aanwezig is.

• Lunch catering (dit doen wij)
Waar veel vormen van catering gericht zijn op het diner is de lunch cateraar gespecialiseerd in het bereiden van het juiste eten voor in de middag (of het ontbijt). Deze vorm van catering is natuurlijk weer te combineren met de andere categorieën als bedrijfscatering en contract  catering. Waar de lunch cateraar eerder geassocieerd werd met kleffe bolletjes ham en kaas is de kwaliteit van de lunch catering de laatste jaren drastisch beter én gezonder geworden. 

De hoge kwaliteit lunch, waar de normale consument inmiddels gewend aan is geraakt door hippe salad bars en lunchzaakjes, heeft de transitie gemaakt naar de lunch catering voor bedrijven en events. Zelf hopen wij een aandeel te hebben in deze positieve ontwikkeling

• Mobiele catering
Zoals de naam al doet vermoeden wordt het eten bij mobiele catering op locatie bereid in een ‘voertuig’, denk hierbij aan een omgebouwde caravan of foodtruck. Deze vorm van catering is voornamelijk geschikt voor festivals en events. Het voegt namelijk naast het eten veel sfeer en beleving toe. Tegenwoordig zijn er talloze leuke food truck festivals die compleet draaien om het concept van mobiele catering.

• Contract catering
De term contract catering zegt niet zo veel over het eten of de type cateraar zelf, maar refereert simpelweg naar het feit dat er contractuele afspraken zijn opgesteld tussen afnemer en cateraar. Dit betekent dat het niet om een eenmalige afname gaat maar om catering voor de lange termijn. Soms voelt men bij uitbesteding van het eten een angst om controle uit handen te geven, door het opstellen van de juiste afspraken kan dit worden vermeden. 

Een bijkomend voordeel van contract catering is dat cateraar zo écht de kans krijgt om het bedrijf te leren kennen en de ervaring samen te verbeteren. Daarnaast heeft de cateraar meestal meer marge om zijn service voor een betere prijs aan te kunnen bieden.

• Traiteur
Platgeslagen is een traiteur een kok die culinaire gerechten aan huis bezorgt. De traiteur is meestal gespecialiseerd in bepaalde delicatessen. Het woord traiteur is dan ook gebaseerd op het franse ‘traiter’ wat ‘treat’ betekent. In sommige gevallen kan een traiteur ook een winkel hebben waarin hij gerechten verkoopt. De traiteur is van origine de voorloper op de restaurants zoals wij die nu kennen. Een goede traiteur kun je dus beschouwen als een hele luxe cateraar, en dus zeer geschikt voor een bijzonder feest, maar te kostbaar om op wekelijkse of dagelijkse basis in te zetten.