jambon de paris, de ‘prince’ van parijs.
Zoals de naam al aangeeft, komt deze Parijse ham oorspronkelijk uit de Franse hoofdstad. Ham was eigenlijk een creatie van de Galliërs en een symbool voor luxe uit de middeleeuwen. De Parijse variant kwam in 1793 op de markt en pas in de 20e eeuw is ham gemeengoed geworden. Om het zware werk tot de lunch vol te houden belegden de marktkoopmannen twee sneetjes beboterd zuurdesembrood met de Parijse ham.
Jambon als ‘must’ in de Franse keuken.
De varkensdij wordt uitgebeend, ontdaan en licht gezouten. Ze leggen de ham dan dagen lang in de koelkast om het zout er goed in te laten trekken. De ham wordt vervolgens droog gemasseerd en in een hermetische rechthoekige vorm gelegd. Daarna enkele uren gekookt met een bouillon van jeneverbes, kruidnagel en met bouquet garni (een bosje van diverse kruiden). De ham wordt dan als laatst gekoeld en in plakjes gesneden. Zo kan de ham ook met of zonder huid verkocht worden.
Pas in de negentiende eeuw verscheen de eerste ‘jambon-beurre’ in de enorme markt Les Halles, die toen nog de buik van Parijs werd genoemd. Om het zware werk tot de lunch vol te houden belegden de marktkoopmannen twee sneetjes beboterd zuurdesembrood met de Parijse ham. Maar als snel werd het brood vervangen door een stokbrood. De reden hiervan is nog steeds onduidelijk.
Stokbrood als redmiddel voor vechtpartijen.
Zo zou Napoleon de langwerpige broodjes uitgevonden hebben zodat ze in de broeken van de soldaten paste. Maar ook de mannen van de Franse metro zouden er wat mee te maken kunnen hebben. Ze zouden Franse bakkers hebben gesmeekt om brood te bakken dat gescheurd kon worden, in plaats van dat de arbeiders messen mee moesten nemen om te snijden. Dat zou heel wat bloed besparen voor die ondergrondse vechtpartijen.
In het verleden waren er in Parijs tal van varkensbedrijven die de ham produceerde. Wel ieder op zijn eigen manier. Tegenwoordig is er wel nog steeds een ambachtelijke producent in Parijs, genaamd Doumbéa Paris. Die produceert de ham nog steeds zoals vroeger en noemt de ham ook wel “Prince de Paris”, omdat de Fransen zo erg fan zijn van de ham is het bijna een must geworden in de Franse keuken om het overal op te doen.
Zo ook op het broodje jambon-beurre, wat eigenlijk een heel simpel broodje is, maar toch is het een van de best verkopende in heel Frankrijk! Wij bij sandwich stories beleggen de ham rijk belegd op een stokbroodje met appelchutney, ijsbergsla, augurkjes en een huisgemaakte Crème fraîche sausje als topping! Ben je benieuwd naar ons broodje Jambon de Paris en de voedingswaarden? Klik dan hier.
Stokbrood met gekookte beenham, ijsbergsla, crème fraîche & cornichons. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢
Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.