fbpx

healthy

weten we wel wat gezond eten inhoudt?

Gezond eten

Gezond eten; de West-Europeaan van nu eet een stuk gezonder dan tien jaar geleden. De aardappelen zijn ingeruild voor quinoa, de woorden ‘glutenvrij’ en ‘plant based zijn zelfs met oogkleppen op niet te ontwijken, ook de avocado wordt vaker verkocht dan ooit. Dit alles om maar zo gezond mogelijk te leven. Toch verandert de definitie van ‘gezond’ met de week. Er worden telkens nieuwe beweringen gedaan over de positieve- of juist negatieve invloeden van voedingswaren op onze gezondheid.

 

Gezond eten en “free from”

Tegenwoordig wordt de link tussen gezond eten en de gezondheid steeds meer door de consument gelegd. Het is de meeste mensen dan ook wel opgevallen dat ons voedingspatroon verandert. De gemiddelde Nederlander is bewuster geworden over zijn gezondheid en social media speelt daarin een grote rol. Na jaren bewerkt voedsel en geraffineerde suikers ontstond er een nieuwe markt. De Wellness markt wil zich beperken in voedingsgroepen als gluten, suikers, zuivel en rood vlees. Er wordt met een andere blik naar eten gekeken; het draait niet enkel meer om minder calorieën of minder vet. ‘Natural’ is het nieuwe ‘low calorie’. 39 procent van de consumenten is dan ook bereid meer te betalen voor geheel natuurlijke producten en 23 procent voor glutenvrije producten. Door de constant veranderende technologieën is het lastig door bomen bos te zien en te bepalen wat echt gezond is. Toch zijn er wel een paar trends die voorop lopen in de ‘healthy’ sfeer.

Zo is clean eten terug van weggeweest. Al de wetenschap en chemie die we tot onze beschikking hebben om een draai aan ons eten te geven wordt liever achterwege gelaten. Bewerkt voedsel wordt steeds meer vermeden. Zo beginnen de ogen van menig twintiger bij de woorden ‘’geen toegevoegde suikers’’ te glinsteren. Uit het clean eten vloeide de ‘raw food’ trend voort. Het eten mag niet tot over 40 graden celsius worden verwarmd. Daarnaast mag het niet gepasteuriseerd, geraffineerd of geconserveerd worden. Meestal is dit gebaseerd op het veganisme, maar enkele volgers van het raw foodisme nemen ook rauw ei of rauw vlees en -vis mee. Het zou beter zijn voor de algemene gezondheid en leiden tot gewichtsverlies, maar dit wordt door experts in twijfel getrokken.

 

Liever fermenteren om te consumeren

In tegenstelling tot het eten van rauwe voedingswaren wordt het ook steeds populairder om gefermenteerd voedsel te eten. Fermentatie is een eeuwenoude conserveringstechniek, waarbij micro-organismen de grondstof van een product omzetten of afbreken. Er komen hierbij enzymen vrij die niet alleen zorgen voor de smaak en geur, maar ook invloed hebben op de houdbaarheidsdatum. Door de fermentatie neemt het lichaam moeilijk verteerbare producten makkelijker op. Daarnaast komt er met de voeding ook probiotica mee die goed zijn voor de dikke darm en het immuunsysteem. Yoghurt is een voorbeeld van een gefermenteerd product met goede bacteriën.

Er blijven nieuwe ingevingen komen over wat nou écht gezond eten is, maar het lijkt dat de toegevoegde suikers van de baan raken. De bewustwording zal blijven groeien en we gaan steeds meer zelf afwegen wat wel en niet gezond is.

Sandwich Stories is ook bewust bezig met het produceren van gezond eten door te letten op de ingrediënten van de producten, om de consument hierin mee te nemen worden er labels geïntroduceerd met een QR-code. Dit geeft toegang tot de voedingswaarden van- en informatie over het specifieke broodje of de salade.
Ontdek hier meer over onze ingrediënten

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.