fbpx

Een klassieke Spaanse tapas; gamba’s al ajillo

gambas al ajillo – een tapas klassieker.

gambas al ajillo

Je kent het vast wel, terra cotta gekleurde tapasschaaltjes met daarin gegrilde gamba’s, knoflook, rode peper of chili en goed veel olie. Dit gerecht heet Gambas al ajillo en is een van de populairste tapas samen met patatas bravas, pimientos de padrón (gegrilde groene peper) en albondigas. Het visgerechtje wordt bijna altijd gecombineerd met een goed glas witte wijn en geserveerd met geroosterd brood zodat het de olie nog lekker kan opdippen.

 

Tapas als kleine snack of avondmaal.

Gambas al ajillo is een populair tapas gerecht in Spanje. Vooral in het Zuiden en midden Spanje kom je het gerecht vaak tegen. Volgens de legende begon de tapas traditie dan ook toen koning Alfonso X van Castilië herstelde van een ziekte door tussen de maaltijden wijn te drinken met kleine gerechtjes. Nadat hij zijn gezondheid had teruggekregen, beval de koning dat het stadje Tavernes geen wijn aan klanten mocht serveren, tenzij het vergezelt ging van een kleine snack of tapas. 

De Spaanse eetcultuur vindt vaak plaats tijdens de lunch, dan nemen ze altijd uitgebreid de tijd om te eten. Maar tapas kun je dan ook de hele dag door eten in Spanje. Het is bedoeld als een kleine snack tussen maaltijden door. In Nederland kennen we het dan ook alleen als avondeten in restaurants. Daarom wordt het in Spanje alleen geserveerd in bars en niet in restaurants! 

Het tapasgerecht Gambas al ajillo is spaans voor garnalen en knoflook, wat een toepasselijke naam is voor het gerecht want de knoflook komt heel erg naar voren! Ze zeggen ook vaak dat je het gerecht dan ook niet als eerst moet eten voor de heftige knoflook smaak.

In Spanje krijg je geroosterde brood bij Gamba’s al ajillo.

Naast de knoflook gebruiken ze ook rode peper om het gerecht wat pit te geven. Het sausje is ook veel te lekker om te laten staan. De knoflook, olijfolie, pepers en zout en peper is zo’n smaakvolle combinatie dat het met brood niet te missen is om te laten staan. In Spanje krijg je dan ook vaak automatisch wat geroosterd brood om bij te dippen.

Mensen vergissen zich ook vaak met de gamba’s, garnalen en scampi’s. Er zijn dan ook honderden verschillende garnalen en daarvan worden er zo’n driehonderd van gegeten! De bekendste zijn grijze garnalen en die zijn voornamelijk afkomstig van België. Scampi’s worden eigenlijk altijd gekweekt en niet wild gevangen, zijn ook heel populair en komen vooral uit Zuid-Oost Azië.

Knoflook valt bij de meeste mensen wel in de smaak, alleen op kantoor lijkt het ons geen goed idee om met die geur rond te gaan lopen. Daarom minimaliseren wij de knoflook op de garnalen om het tijdens de lunch wat toegankelijker te maken! De chef heeft een broodje gemaakt met gegrilde gamba’s, citroen en peterselie. De knoflook laten we in lichte vorm naar voren komen in een aïoli. Ben je benieuwd naar de ingrediënten, voedingswaarden of allergenen? Klik dan hier.

Gamba's al ajillo

Broodje gegrilde gamba’s met huisgemaakt aioli, citroen & peterselie. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.