fbpx

Asian avocado – volgens japanners de boter van het bos

asian avocado – volgens japanners de boter van het bos.

asian avocado

Als je aan sushi denkt dan denk je aan maki’s, rolls, sashimi en edamame. Gemaakt met kakelverse ingrediënten als tonijn, zalm, paling, maar ook komkommer, avocado en ei. Opgerold door sushi chefs en hun keukenbrigade. Maar wist je dat sushi chefs in Japan pas eind jaren 70 voor het eerst in contact kwamen met avocado? Vandaag dag vind je Asian avocado echter ook overal terug in Tokyo en andere delen van Azië.

 

Asian avocado als vervanging voor toro.

Avocado fruit komt van origine niet voor in Japan. Veel mensen weten niet dat het pas eind jaren 70 geïntroduceerd is in het land van de rijzende zon. Daarvoor was de avocado niet verkrijgbaar in Japanse supermarkten en werd het al helemaal niet gebruikt in sushi. Toen de avocado eenmaal vanuit Mexico werd geïmporteerd ontwikkelde ook zij belangstelling voor dit vette groene fruit. De Japanners noemde het “de boter van het bos”, vanwege zijn boterachtige consistentie, rijke smaak en hoog caloriegehalte. 

Toen sushi in 1970 naar de VS kwam, begonnen Amerikanen zich aangetrokken te voelen tot deze delicatesse. Maar er waren toen nog geen Asian style avocado’s te vinden in de sushi rollen. Zo’n 45 jaar geleden kwam een Japanse chef, die in de VS werkte, op het idee om avocado te gebruiken in plaats van toro. Toro is het smakelijke vette deel van de tonijn en vormt een essentieel onderdeel van het sushi menu. Echter is het in de VS erg moeilijk om grote hoeveelheden ‘toro’ te vinden.

 

Er ontstond meer dan alleen de “avocado roll”.

De avocado was overvloedig in de VS en voornamelijk populair bij de Amerikanen. Zeker bij degene die ook een voorliefde hebben voor de Mexicaanse keuken. Toen de avocado de toro begon te vervangen en complimenteren, ontstonden er veel nieuwe verschillende soorten sushi rollen. In Japan is dit niet onopgemerkt gebleven. De Japanse keuken heeft zelfs een naam die verwijst naar een stijl van koken met westerse invloeden yōshoku (洋食). 

Deze stijl betreft voornamelijk Japanse vormen van Europese gerechten, vaak met westerse namen, en meestal geschreven in katakana (het Japanse schrift). Desalniettemin zijn de succesvolle rolls vanuit de VS en andere delen van de wereld overgenomen in Japan. Er zit er namelijk geen beperking op de ingrediënten die officieel gebruikt mogen worden voor sushi. Zo heb je bijvoorbeeld de bekende california roll, met krab, avocado en komkommer. 

Het gebruik van avocado in Japan en andere delen van Azië gaat veel verder dan alleen sushi. Tegenwoordig vind je Asian avocado in allerlei gerechten terug. In bowls, gegrild met mango en rode peper of los met sojasaus en sesamzaad. 

Onze chefs hebben de Aziatische smaak en bereiding van avocado proberen te creëren in een broodje. Er is gekozen om bao buns te gebruiken. Gestoomde broodjes die gemaakt zijn van fijn gemalen tarwemeel, waardoor het een zacht en fluffy structuur heeft. Wij serveren Asian avocado op zwarte en witte bao buns met spicy dressing, cashewnoten, sesamzaad, koriander en munt. Benieuwd naar ons broodje Asian Avocado? Klik hier.

 

Broodje Asian avocado

Zwarte en witte bao’s met Asian avocado, spicy dressing, cashewnoten, koriander & munt. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.