fbpx

Franse eten

frans eten, gezelligheid als belangrijkste ingrediënt.

Frans eten bestond traditioneel gezien uit midden op de dag een warme maaltijd en ‘s avonds een lichtere (vaak koude) maaltijd. Deze traditionele manier van Franse eten eten valt samen met hun filosofie; alles midden op de dag afsluiten voor een welverdiende pauze. Kinderen en volwassen vertrekken van school of werk naar huis om samen te lunchen. Dit verandert langzaam met de tijd, maar over het algemeen zul je merken dat dit voor een groot deel nog steeds geldt wanneer je Frankrijk bezoekt.

 

meer dan eten alleen.

Maar wat is er dan toch zo bijzonder aan het Frans eten dat het wereldwijd zo befaamd is? Is het Franse eten écht zo ongelofelijk lekker? In werkelijkheid koesteren de Franse keuken liefhebbers niet alleen de smaak van het eten, maar ook vooral de cultuur die de Franse keuken symboliseert.

In Frankrijk is het eten heilig; bij het bereiden van een gerecht worden de beste ingrediënten gebruikt die men zich kan veroorloven. De tafel wordt met zorg gedekt, al is het maar voor een simpele lunch. Tijdens het eten worden mobiele telefoons weggelegd en kijkt er niemand op de klok. Het is de bewondering voor de gebeurtenissen om het eten heen die veel liefhebbers van de Franse keuken net zo waarderen als het eten zelf.

 

Het maken van Frans eten begint altijd op de markt. Sommige van deze markten gaan tot wel eeuwen terug! Zo bestaat de markt in Ile de Ré in West – Frankrijk al sinds de 14e eeuw. Een ander bekende food market is te vinden in Parijs; de Marché des Enfants Rouges. Ook deze markt gaat terug naar de 16e eeuw. 

Slagers, visverkopers, kaasverkopers en zelfs boeren die lokale specialiteiten verkopen zoals honing of olijven, een goede Franse markt heeft alles wat je nodig hebt om authentieke Frans eten te bereidden. Fransen zijn serieus in het kopen van hun producten. Zo staat er bij de ene kaasboer een rij van 20 man, terwijl een andere kaasboer ernaast misschien maar een paar klanten heeft.

 

variatie per regio. 

Het ontbijt in de Franse keuken bestaat vaak uit een sneetje brood (meestal stokbrood), gesmoord met een fruitige jam. Dit gaat soms gepaard met yogurt en een croissant, vaak met koffie en sinaasappelsap. In het weekend is het gebruikelijk om vers gemaakte viennoiserie bij de bakker te halen. Dat zijn luxe broodjes, zoals warme chocolade croissants, zoete broodjes, brioche (zoet wit brood) en chouquettes (soesjes met grove suikerkorrels erover).

Frans eten varieert per regio, maar de structuur blijft altijd hetzelfde. Een viergangen menu wordt als volgt geserveerd: Entrée (voorgerecht) wordt vaak geserveerd met Franse uiensoep, bisque van garnalen, vaak ook kleine aperitiefjes zoals nootjes en olijven om je eetlust te stimuleren.

Bekende hoofdgerechten zijn de boeuf bourguignon (stoofschotel), coq au vin (kip en groente in een wijnsaus) en ze eten vaak ook een ratatouille, dat kan een groentestoof zijn met aubergine, courgette en paprika. maar dat eten ze vaak ook met vlees er tussen, het wordt ook wel een prutje genoemd met van alles en nog wat. vandaar de naam ratatouille.

De derde gang is een typisch kaasplankje,  brie de Meaux, reblochon (gewassen korstkaas), cantal (harde kaas) en camembert (witte schimmelkaas). Voor de laatste gang, het dessert, eten ze vaak het beroemde toetje; Crème brûlée. Je kunt wel een boek schrijven met alle lekkere traditionele gerechten uit de Franse keuken, maar naast al het heerlijke eten is ‘gezelligheid’ misschien wel het belangrijkste ingrediënt de Franse keuken.

Wil je samen met een stel gezellige collega’s, net als de Fransen, op een bourgondische manier genieten? Probeer dan onze broodjes asperges en brie de meaux. Wil je de complete Franse keuken ervaring afmaken? Bekijk dan ook onze viennoiserie!

Bon Appétit!

 

broodje brie

Broodje brie met ijsbergsla, appel, balsamico & gekarameliseerde walnoten. Bekijk product.

sandwich stories groene asperges

Broodje gegrilde groene asperges met vegan limoen-mayonaise, rucola, pijnboompitten & parmezaanse kaas. Bekijk product.

Viennoiserie

Selectie van Franse patisserie. Mini croissant, chocolade broodje en rozijnenbroodje. Klik hier.