fbpx

Makreel

gerookte makreel – het roken van vis, van noodzaak naar luxe.

Gerookte makreel

Makreel wordt over de hele wereld gegeten en ook in Nederland kun je het bij elke viskraam kopen. Het is een vette vis met een mooie smaak en het is rijk aan omega-3-vetzuren. Het vlees van makreel bederft helaas snel en daarom kennen de meeste mensen het hier vooral in gestoomde of gerookte vorm. Terwijl de vis tegenwoordig ook rauw wordt gegeten werd het vroeger ook geconserveerd door het te zouten.

 

Van het zouten van de vis naar een volgend niveau.

In de steentijd hadden bevolkingsgroepen die dicht bij de kust woonden al snel ontdekt dat zij zout konden produceren door het verdampen van het zeewater. Door het vlees of vis te laten drogen en te bewaren in een pekeloplossing (zoutwater oplossing) konden ze deze producten langer bewaren en het op deze manier weken of soms zelfs maanden later nog opeten. Deze methode -het “zouten”- werd niet alleen gebruikt om de houdbaarheid van het vlees of vis te verlengen. Men kwam er al snel achter dat het zouten ook nog eens meer smaak gaf aan het eten.

In de middeleeuwen begon men hun vis in zout vooral in te pakken voor de smaak. Deze methode van zouten voor de smaak ontwikkelde zich al snel door naar een volgend niveau; het roken van de vis waarbij de vis na het zouten in een rookton werd gehangen. Het roken werd een populaire methode waarbij de heerlijke rooksmaak een bijkomend voordeel was naast het verlengen van de houdbaarheid. Vandaag de dag is roken en zouten nog steeds een basisbeginsel van houdbaarheid, maar het zouten is naar huidige standaarden geen veilige manier meer van conserveren. Het roken wordt vooral toegepast om de structuur en de smaak van de vis verbeteren.

De gerookte makreel is bekender  dan ‘gewone’ (ongerookte) variant. Gerookte makreel doet het goed in een salade of op een broodje; zo heb je al snel een gezonde maaltijd. Daarom hebben wij bij Sandwich Stories het broodje gerookte makreel: makreel met knolselderij, Granny Smith, bieslook, peterselie & citroenmayonaise. Deze heerlijke ingrediënten doen we op onze ‘ sunday morning treat’, namelijk de bagel. Over de historie van de bagel lees je meer in het verhaal over de New York Cream Cheese.

Broodje gerookte makreel

Bagel met gerookte makreel, appel, bieslook, peterselie & citroenmayonaise. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.