fbpx

Urban farming

urban farming, wat is het?

urban farming

by sjors verduijn

In de drukke straten van New York hebben wij met onze eigen ogen kunnen aanschouwen hoe talloze wolkenkrabbers waren voorzien van een moestuin. Urban Farming, het telen en oogsten van voedsel in een stad, is daar groot. Ook in andere metropolen zoals Hong Kong en Beijing is Urban Farming steeds meer in trek omdat het dé ideale oplossing lijkt te bieden voor plekken waar de ruimte schaars is en grond duur. Een logische stap dus als je je bedenkt dat je al snel op tientallen miljoenen meters komt wanneer je alle lege daken van een metropool bij elkaar op zou tellen. Ook het ‘Vertical Farming’ waarbij je, zoals de naam al doet vermoeden juist de hoogte in werkt, is een belangrijk onderdeel van urban farming.

 

Urban farming

 

Urban farming, alleen nog voor een selecte groep?

Urban Farming heeft naast de voor de hand liggende ruimtebesparing nog een aantal andere voordelen die de producten interessanter maken dan hun conventioneel geproduceerde tegenhangers. Zo wegen de stempels ‘lokaal’ en ‘duurzaam’ tegenwoordig zwaarder dan ooit tevoren. De producten van deze nieuwe manier van ‘landbouw’ worden veelal door restaurants in de omgeving afgenomen en zijn duurzaam geproduceerd. Daarnaast zijn ze ook nog eens helemaal transparant.

Het eten is dus vaak lokaal, duurzaam en transparant, maar daar betaal je op dit moment als afnemer ook nog een premium voor. De reden hiervoor is dat de kosten van bijvoorbeeld Vertical Farming ruimte een stuk hoger ligt in verhouding tot gewone landbouwgrond. Hierdoor is de productie simpelweg duurder. Ondanks dat deze prijs in zekere zin meer de “werkelijke prijs” reflecteert van duurzaam geproduceerd eten zorgt dit er tegelijkertijd ook voor dat Urban Farming nu nog slechts voor een niche groep is. De producten van de Urban Farming lijken op dit moment gericht op een markt die meer te besteden heeft en dat is jammer.

De schaalgrootte van de Urban Farms zou eerst flink moeten groeien voordat het voor de massa aantrekkelijk wordt. We moeten niet vergeten dat Urban Farming relatief gezien nog in de kinderschoenen staat. Tenslotte kan ook niet iedereen een Tesla betalen, maar zal ook het elektrisch rijden een (r)evolutie zijn waar ook de mensen met lagere inkomens hun vruchten van zullen plukken. Een soortgelijk scenario zal ongetwijfeld ook met Urban Farming gebeuren.