fbpx

Rendang daging

rendang, een gerecht boordevol symboliek.

rendang

Rendang komt van oorsprong uit West Sumatra en wordt tegenwoordig overal in Indonesië en Maleisië gegeten. Het gerecht wordt traditioneel ter ere van gasten geserveerd bij ceremoniële gelegenheden. Het is meestal gemaakt met rundvlees en wordt bereid door het te stoven met een mengsel van pepers, kruiden en kokosolie. In het Indonesische eten zit veel symbolielk en bij rendang wordt de kokosolie dan ook gezien als het hart van het gerecht.

 

Rendang wordt gegeten tijdens speciale gelegenheden.

Van origine is het gerecht afkomstig van de Minangkabau cultuur. Dit is een Maleis volk dat verspreid over Indonesië woont. Het gerecht wordt over het algemeen geserveerd tijdens ceremonies en om gasten te verwelkomen. Dat dit gerecht wordt gegeten tijdens speciale gelegenheden is niet verwonderlijk; het vlees moet 4 uur worden gestoofd om mals te worden en te zorgen dat de kokosolie en kruiden in het vlees zijn opgenomen. Rendang is dan ook berucht om zijn lange bereidingstijd. Het lange kookproces staat zelfs symbool voor geduld, wijsheid en oprechtheid.

 

 

Het bereiden van Rendang wordt gezien als een kunst.

Het maken van Rendang wordt niet alleen gezien als een kunst, maar als een ware filosofie. Het gerecht Rendang zit dan ook vol symboliek. Volgens de Minangkabau cultuur symboliseren de vier hoofdingrediënten hun maatschappij: het vlees symboliseert de leiders, de ouderen en de edelen, de kokosmelk symboliseert de intellectuelen, leraren, dichters en schrijvers. De chilli symboliseert de religieuze leiders. De kruidenmix symboliseert het geheel van de cultuur en hoe deze samen komt.

Volgens historici werd het gerecht in de 16e eeuw bekend door de boottochten over de Sumatra rivier. Deze duurde lang en Rendang was door de houdbaarheid het ideale gerecht voor lange reizen. Rendang blijft zelfs op kamertemperatuur weken lang goed. De lange houdbaarheid komt door de kruiden die gebruikt worden tijdens de bereiding. Deze kooktechniek was oorspronkelijk een manier om in tropische oorden vlees langer te kunnen bewaren in een tijd waarin de ijskast niet bestond. Indonesisch eten is wereldwijd enorm populair geworden doordat veel mensen van de Minangkabau cultuur emigreerden en hun Rendang meenamen. Benieuwd naar ons broodje? Klik hier.

speciale indonesische belegde broodjes rendang

Zwarte en witte bao’s met runderstoofvlees, kokos & gebakken sjalotjes. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.