fbpx

Italiaanse salami’s zijn bekend over de hele wereld.

salami – een delicatesse uit lazio.

salami

Traditioneel wordt salami gemaakt van een mengsel van varkensvlees en zout dat in de lucht wordt gedroogd. Tegenwoordig zijn er vele verschillende mengels en methodes om salami te bereiden.Vleeswaren gaan Italianen aan het hart en zijn dan ook sterk regionaal verbonden. Elke regio is overtuigd van hun eigen superieure kwaliteit van het vlees. Deze competitie heeft geleid tot wereldberoemde salami’s als Salami Milano, Salami Sorrento, Salami Felino en Spianata Romana.

 

Het begin van de Italiaanse vleeswaren.

Vleeswaren hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot het midden van de derde eeuw voor Christus. In het oude Rome schreef een militaire leider Cato de Oude, een landbouw handboek, genaamd de Agricultura. Zo hield hij zijn eigen methode bij. Een van zijn pagina’s bevatte een recept, tot wat we nu kennen als het genezen van ham met zout en lucht. 

In de loop der jaren zijn recepten en processen voor vleeswaren in Italië gegroeid en gevarieerd. Maar of je het nou Salami ( worst gemaakt van varkensvlees) of Salumi (gezouten en gedroogd vlees) noemt, het staat algemeen bekend om één ding: het is een intense, hartige smaak. 

Oorspronkelijk werd het vlees gemaakt van een mengsel van varkensvlees en zout, dat in de lucht werd gedroogd. Maar geleidelijk zijn er vele soorten ontstaan met elk een eigen mengsel van kruiden en zout. Salami wordt bovendien niet alleen meer gedroogd door de lucht, maar ook gerookt of gekookt in de Italiaanse keuken. Sommige variaties worden dan van rundvlees gemaakt, terwijl bij andere types rundvlees en varkensvlees wordt gemengd. 

 

Spianata als favoriet in heel Italië.

De meeste salami’s worden gekenmerkt door de duidelijke aanwezigheid van knoflook maar ook door de naam van de streek erbij. Zo bestaat er versies uit Milano, Sorrento, Parma en Rome. Romana is een van de meest bekende Italiaanse salami met een grove textuur en komt uit Lazio, een regio midden Italië. Deze salami’s worden traditioneel in kistjes gedroogd en bewaard, vandaar de platte vorm.

Spianata heeft een heerlijke, en iets wat zoete smaak. Naast de zoete smaak van reuzel (stukjes vet) en de aroma van verschillende zoete kruiden,  speelt de rijpingstijd een hele belangrijke rol. Het wordt namelijk 3 maanden gerijpt in kistjes en platgedrukt door middel van twee assen, dat doen ze totdat hij zijn vorm behoudt. 

Bij Sandwich Stories serveren wij de salami op een pistolet met zoete paprikapesto, met een salade van spitskool, wortel, paprika, groene peper en als topping een plakje kaas. Bent je benieuwd naar ons broodje Spianata Romana? Klik hier.

broodje spianta romana

Broodje met salami met zoete paprikapesto, spitskool, wortel, paprika, groene peper & kaas. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.