gerookte zalm – de kunst van het warm en koud roken.
Je hebt vast wel een keer gerookte zalm gegeten op een bagel met cream cheese, gemengd door je pasta of als topping op je favoriete salade. Er zijn twee verschillende rookprocessen namelijk, het koud en warm roken van zalm. Zo begon het tijdens de oudheid als een conserveermiddel voor het langer bewaren van voedsel tot een normaal dieet in de Middeleeuwen. Pas in de 19e eeuw kwam de Amerikaanse opkomst van de industrie voor de verschillende soorten zalm wereldwijd.
Van pekel oplossing naar de rokerij.
Zalm wordt gerookt als het een leeftijd heeft van drie jaar of jonger. Waardoor de volledige versheid en de smaak van de vis behouden blijft. Er worden namelijk ook twee bekende technieken gebruikt voor het roken namelijk, koud roken en warm roken. Deze traditionele methoden lijken erg op elkaar; zo wordt het koude rookproces in een pekeloplossing gelegd (een mengsel van zout, peper, suiker en kruiden) en vervolgens brengen ze het naar de rokerij.
Het roken van vlees is een proces dat al eeuwen bestaat. Er wordt zelfs gezegd dat mensen uit de oudheid de voordelen van voedsel roken voor het eerst ontdekten. Gerookte makreel bijvoorbeeld werd vroeger ook geconserveerd door het te zouten. Toen bereidde ze zich voor op de lange winters en rookte dus hun zalm om de vis te consumeren. Dus eigenlijk is gerookte zalm , vers gevangen vis die bij hoge temperaturen gezouten en gerookt wordt om zo de vis voor een langere tijd eetbaar te houden.
Belangrijkste variatie van het roken.
Tijdens de Middeleeuwen werd de zalm onderdeel van het dieet van mensen en werd het gegeten in soepen en salades. De eerste rookfabriek was in polen in de 7e eeuw na Christus en pas een stuk later in de 19e eeuw kwam de opkomst van de Amerikaanse industrie, waaronder ook de industrie van de gerookte zalm aan de west kust. Waar zalm uit Alaska en Oregon werd verwerkt.
De belangrijkste variatie van het roken zit in de lengte van het roken en de gebruikte temperatuur, zo ook de lengte van de zalm. Het ligt er meer aan waar je van houd, de warmgerookte zalm is veel meer rokerig en droger, terwijl de koud gerookte zalm meer gladder en olie achtiger is. Zo heb je de populaire Schotse gerookte zalm, die gebruik maakt van oude whiskyvaten voor een zeer onderscheidende smaak.
Onze chef bij Sandwich Stories gebruikt Noorse zalm voor ons broodje met mierikswortelcrème en mesclun sla. Benieuwd naar ons broodje gerookte zalm? Klik hier.
Broodje met huisgerookte zalm, mierikswortelcrème & mesclun sla. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢
Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.