fbpx

Spinazie – groot geworden in de mediterrane keuken

spinazie – als een historische groenten.

spinazie

Als je aan spinazie denkt, denk je als klein kind aan Popeye. De zeeman die iedereen kon verslaan met behulp van een blik van deze groente. Maar de “spaanse groente” heeft een grotere historie dan dat. Zo is het bekende gerecht ‘á la Florentine’ ontstaan in de 16e eeuw en is spinazie pas in de 19e eeuw uitgegroeid tot één van de populairste bladgroente ter wereld. 

 

Spinazie als favoriete groente in de Italiaanse Renaissance.

Spinazie is een donkergroene bladgroente die al vroeg in het voorjaar beschikbaar is om te eten. Het kwam oorspronkelijk uit Perzië (nu Iran), waar het bekend stond als aspanakh. De groene bladgroente vond zijn weg naar China in de 7e eeuw toen de koning van Nepal het als een geschenk stuurde. Pas in de 11e eeuw is het naar Europa gebracht, toen de Moren (moslims) het introduceerde in Spanje, net als ander Spaans eten zoals albondigas. Sindsdien stond het in Engeland bekend als de “Spaanse groente”. 

In de 16e eeuw werd spinazie de favoriete groente van Catherine de Medici van de beroemde Medici-familie van de Italiaanse Renaissance. Later verliet ze haar huis in Florence om met Hendrik de tweede, de koning van Frankrijk te trouwen. Ze nam wel haar eigen koks mee, voor de gerechten met spinazie. Sinds die tijd is het bekende gerecht “á la Florentine” ontstaan in Frankrijk, een garnituur en bereiding met spinazie en vaak gepaard met eieren of vis.

Aan het begin van de 19e eeuw werd het populair in Noord-Amerika en vanaf de tweede wereldoorlog werd het gepopulariseerd over de hele wereld door het stripfiguur Popeye, die een blik spinazie achterover tikte om zijn tegenstander te verslaan.

 

De Mediterrane keuken omarmt verse lokale producten.

Vanuit Sicilië is de spinazie de mediterrane keuken ingestroomd. Deze keuken kenmerkt zich door het gebruik van lokale producten. De spinazie wordt dan ook vaak gecombineerd met lokale vis, peulvruchten, kazen, kruiden als peterselie en basilicum en veelvuldig gebruik van knoflook. De mediterrane keuken kent bijvoorbeeld grote verschillen tussen de Franse, Spaanse en Italiaanse keuken

De snelgroeiende, eenjarige bladgroente groeit tegenwoordig over de hele wereld met uitzondering van tropische gebieden. Het is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, het zou zelfs meer ijzer bevatten dan vlees! Het heeft een volle smaak en heeft verschillende varianten. Zo is er babyspinazie wat geschikt is voor salades. Grootbladige spinazie zijn weer wat stugger, deze wordt vaak gekookt of verwerkt in warme gerechten en de wilde spinazie is wat steviger dan de rest, dat komt juist omdat die soort langer de tijd heeft om te groeien. De naam heeft niks te maken dat het ergens in het wild groeit! 

Onze chef gebruikt wilde spinazie voor de volle aardse smaak en vervolgens de spinazie te roerbakken in knoflook. Door de spinazie te combineren met sud’n’sol tapenade, peterseliespread en pijnboompitten krijg je een mooi vegetarisch en plant-based broodje met een frisse combinatie en laten wij het op z’n mediterraans terugkomen. Benieuwd naar het broodje, voedingswaarden of allergenen? Klik hier

mediteraanse spinazie

Broodje met spinazie, sud’n’sol tapenade, peterseliespread & pijnboompitten. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.