fbpx

Baba ganoush

baba ganoush – een uitdrukking die de verwende vader betekend.

Baba Ganoush

Baba Ganoush is een gerecht van gepofte aubergine en olijfolie en komt oorspronkelijk uit de West-Aziatische keuken. Het gerecht is over de hele wereld populair en wordt vaak geserveerd als voorgerecht of mezze. Voor mensen die vegetarisch, veganistisch of plant-based eten is het een toegankelijke en smaakvolle keuze. De populariteit wordt onderstreept doordat verschillende culturen beweren dat het door hun voorouders bedacht is.

 

Baba Ganoush als geschenk

Baba Ganoush, ook wel Baba Ganouj, is een Arabische uitdrukking die “de verwende vader” betekent. Het gerecht is mogelijk vernoemd naar een verwende sultan. Het verhaal gaat dat een koninklijk familielid van het Arabische rijk het gerecht heeft uitgevonden en schonk aan de Sultan. Al is het onduidelijk of het woord “Baba” refereert naar de aubergine in het gerecht of juist de persoon die geniet van het gerecht.

Volgens het Arabische Levantijn is het goedje van oorsprong een Levantijns gerecht, gemaakt van fijngesneden tomaat, uien, verschillende kruiden en olijfolie.

 

 

Net als bij hummus claimen verschillende culturen de herkomst van baba ganoush. Mede hierdoor wordt het in elk land nét wat anders bereidt. Dit komt omdat het in elk land wordt geserveerd met hun eigen rijst, pita’s en verschillende soorten brood. Zo zie je dat Baba Ganoush in Egypte compleet zonder groenten wordt bereid, terwijl er in Syrië en Libanon tomaten en uien toegevoegd worden aan het gerecht. De daadwerkelijke oorsprong blijft daardoor nog steeds onduidelijk. Ondanks dat de oorsprong van het gerecht onbekend is, is de grote overlap van deze verschillende culturen dat het wordt gegeten als voorgerecht of als ‘mezze’.

Baba Ganoush als perfect vega gerecht

Baba Ganoush is ideaal voor vegetariërs en enorm veelzijdig doordat de ingrediënten in het gerecht makkelijk kunnen worden afgewisseld. Mede door deze redenen heeft ‘de verwende vader’ zo’n beetje de hele wereld overtuigd.

Onze chef heeft dit gerecht vertaald naar een gerecht op een bagel met daarop de Baba Ganoush, gegrilde aubergines, verse za’atar en harissa. Harissa is een kruidenmengsel uit het midden-oosten, wat in combinatie met aubergine, een explosie van smaak creëert. Daarbij voegen wij nog amandelen en landkers als topping toe. Benieuwd naar ons broodje Baba Ganoush of de voedingswaarden? Klik hier.

broodje Baba Ganoush

Bagel met baba ganoush, gegrilde aubergine, amandelen & landkers. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.