Baba ganoush

baba ganoush – de verwende vader.

Baba Ganoush

Baba Ganoush is een gerecht van aubergine en olijfolie en komt oorspronkelijk uit de West-Aziatische keuken. Het wordt vaak gebruikt als voorgerecht en de basis van het gerecht komt overeen met hummus. Het enige verschil met hummus is dat dit gerecht gemaakt wordt van gegaarde en/of gegrilde aubergines in plaats van kikkererwten. 

 

Baba Ganoush als geschenk

Baba Ganoush, ook wel Baba Ganouj, is een Arabische uitdrukking die “de verwende vader” betekent. Het gerecht is mogelijk vernoemd naar een verwende sultan. Het verhaal gaat dat een koninklijk familielid van het Arabische rijk het gerecht heeft uitgevonden en schonk aan de Sultan. Al is het onduidelijk of het woord “Baba” refereert naar de aubergine in het gerecht of juist de persoon die geniet van het gerecht.

Volgens het Arabische Levantijn is het goedje van oorsprong een Levantijns gerecht, gemaakt van fijngesneden tomaat, uien, verschillende kruiden en olijfolie.

baba ganoush

Hoe belangrijk het gerecht is merk je aan het feit dat verschillende culturen beweren dat het gerecht door hun voorouders bedacht is. Mede hierdoor wordt het in elk land nét wat anders bereidt, dit komt omdat het in elk land wordt geserveerd met hun eigen rijst, pita’s en verschillende soorten brood. Zo zie je dat Baba Ganoush in Egypte compleet zonder groenten wordt bereid, terwijl er in Syrië en Libanon tomaten en uien toegevoegd worden aan het gerecht. De daadwerkelijke oorsprong blijft daardoor nog steeds onduidelijk. Ondanks dat de oorsprong van het gerecht onbekend is, is de grote overlap van deze verschillende culturen dat het wordt gegeten als voorgerecht of als ‘appetizer’.

 

Baba Ganoush als perfect vega gerecht

Baba Ganoush is ideaal voor vegetariërs en enorm veelzijdig doordat de ingrediënten in het gerecht makkelijk kunnen worden afgewisseld. Mede door deze redenen heeft ‘de verwende vader’ zo’n beetje de hele wereld overtuigd. Onze chef heeft dit gerecht vertaald naar een heerlijke longuette, daarop de Baba Ganoush met verse za’atar en harissa. Harissa is een kruidenmengsel uit het midden-oosten, wat in combinatie met aubergine, een explosie van smaak creëert. Daarbij voegen wij nog amandelen, landkers en een topping van yoghurt-muntdressing toe. Enjoy!

Benieuwd naar ons broodje Baba Ganoush? Klik hier.

     Wouter

Ontdek meer