fbpx

Albondigas

albondigas, een erfenis uit de middeleeuwse arabische bezetting.

albondigas

Albondigas, of gehaktballetjes zoals wij ze kennen, worden haast in elke cultuur gegeten. Toch worden meatballs per land met een verschillend receptuur bereidt. In Spanje worden meatballs Albóndigas genoemd. Het woord Albóndigas komt van het Arabische‘al-bunduq’ en betekent hazelnoot in het Arabisch. Dit refereert naar de vorm van de meatballs.

 

De ‘al’ van albondigas.

Tijdens de middeleeuwen stond een groot deel van het Spaanse territorium onder bewind van de Moren. Dit waren Arabische nomaden afkomstig uit Noord-Afrika. Tegen de tijd dat de Spanjaarden eindelijk hun land konden herveroveren hadden zij vele tradities en gerechten van de Moren overgenomen. Veel van deze Arabische gerechten staan inmiddels bekend als “Spaanse traditionele gerechten”. Hierbij moet wel worden toegevoegd dat de Spanjaarden aan elk gerecht hun eigen spin hebben gegeven. Veel Spaanse ingrediënten beginnen met ‘Al’ wat de invloed van de Arabieren op de Spaanse cultuur benadrukt.

Albondigas heeft zich als gerecht door de eeuwen heen ontwikkeld.

Albondigas heeft zich als gerecht door de eeuwen heen langzaam ontwikkeld. Elke plek waar het gerecht langs is “gereisd” heeft weer zijn eigen invloeden toegevoegd aan het gerecht waardoor Albondigas uiteindelijk een uniek gerecht is geworden. Het gerecht Albondigas kan dan ook per locatie waar je het eet flink verschillen. Zo zit er veel verschil in de verhoudingen van het gebruikte vlees; soms wordt het gerecht van puur varken gemaakt, maar meestal een combinatie van lam en varken wat dan weer invloed heeft op de textuur van de meatballs. 

Zelf rollen wij onze albondigas van lams- en rundvlees en combineren wij dit met peterselie, verse huisgemaakte tomatensaus en walnoten. Benieuwd naar ons broodje albondigas? Klik hier.

spaans belegd broodje albondigas

Spaanse gehaktballetjes op brood met tomatensalsa, walnoten & peterselie. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.