fbpx

Scandinavisch eten

Scandinavisch eten, geperfectioneerd door de keuken van de vikingen

scandinavisch eten, geperfectioneerd door de keuken van de vikingen.

Scandinavisch eten

Bijna niemand kent de Scandinavische keuken, maar als je het toch iemand vraagt is het eerste wat in hem of haar opkomt de Zweedse gehaktballetjes. Stiekem weten we dus veel te weinig van de keuken en dat is best zonde want die is verrassend, lekker en smakelijk!

Scandinavië is een verzamelnaam van de landen: Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. Wat ook veel mensen denken is dat de keuken beperkt is tot vis, maar in tegenstelling tot die gedachte zijn de gerechten in die landen juist gemaakt met een verscheidenheid aan ingrediënten die afkomstig zijn van land en zee. Zo zijn de gerechten lokaal bekend als “husmanskost”. Deze huisgemaakte gerechten bestaan uit lokale ingrediënten zoals bieten, aardappelen, komkommers en appels gecombineerd met een grote keuze aan zeevruchten, varkensvlees, gevogelte en rundvlees.

 

Geschiedenis van de Vikingen

Naast de husmanskost blijft het koken meestal bij de basis, maar achter elk gerecht zit er wel een Scandinavische geschiedenis. Zo biedt de keuken een unieke kans om te genieten van maaltijden die in de loop van duizenden jaren zijn geperfectioneerd door de Viking tradities. De Vikingen aten dan altijd oesters of mosselen en af en toe ook schapenvlees, uien, appels, bessen en noten. De bekende Scandinavische stoofpotten zijn dan ook bekend geworden door de Vikingen maar elke regio heeft toch zijn eigen draai in de Scandinavische keuken.

Scandinavische gerechten zijn per land uniek

Omdat deze landen geografisch gegroepeerd zijn wilt nog niet zeggen dat elk land hetzelfde eet. Zo eten de mensen uit Denemarken veel ‘torsk’. Kabeljauw met mosterdsaus en gekookte aardappelen, maar het aller bekendste van de Denen is toch hun pastry, lekkere warme zoete broodjes uit de oven.

De Noorse haring is weer bekend in Noorwegen, een goedkope vis en heeft een grote populatie in de nabijgelegen Noorse zee. In de zomer zit er juist veel makreel en die eten ze met tomatensaus, dat ook verkocht wordt in blikjes. Daarnaast eten ze het ook graag op hun boterham.

De Zweedse keuken heeft juist meer rood en wit vlees dan de Denen en Noren. Het gehakte varkensvlees en de gehaktballetjes genaamd ‘köttbullar’ behoren tot de favoriete gerechten van de Zweden, maar een bijzonder gerecht is elandvlees dat wordt weer gebruikt als goulash of biefstuk.

De Finse keuken omvat veel rendiervlees. Het is erg smaakvol en je kunt het vergelijken met hertenvlees. Ook zie je vaak gebakken lever terug op de menukaart. Maar het aller bekendste gerecht uit Scandinavië is de gravad lax, een dun gesneden zalm die gevarieerd wordt in de verschillende landen, van zoete mosterdsaus tot een pittig sausje van mierikswortel en yoghurt.

Wilt u ook zo genieten zoals de Vikingen dat vroeger deden? Bekijk dan onze broodjes gravad lax en makreel. Of ontdek een van de andere producten uit de Scandinavische keuken.

 

broodje gerookte zalm

Broodje met gerookte zalm, mierikswortelcrème & mesclun sla. Bekijk product

 

danish pastry

Mini kaneel- en pecanbroodje, frambozen- en vanillekroon en appel cornet. Klik hier.

 

scandinavisch eten

Geroosterde bietensalade met linzen, feta, hazelnoten & balsamicovinaigrette. Klik hier.