fbpx

Zoete aardappel, gedoopt als nieuwe superfood

zoete aardappel, gedoopt als nieuwe superfood.

Zoete aardappel Blog Header

Zoete aardappel, gedoopt tot ‘nieuwe super food’ en tegenwoordig niet meer weg te denken van food blogs. Maar zo nieuw is deze groente niet. Het is namelijk een van de oudste groente ter wereld die waarschijnlijk al 5000 B.C. gecultiveerd werd in zuid- of midden Amerika. Columbus zou de neppe pieper in de 15e eeuw vervolgens vanuit ‘The New World’ naar Europa hebben gebracht.

 

Zoete aardappel als favoriet voedselproduct

Zoete aardappelen zijn wortelgroenten die afkomstig zijn uit de Amerika’s. Ze hebben een delicate huid en een zoet smakende vochtige textuur. De zoete aardappel werd een favoriet voedselproduct van de Franse en Spaanse kolonisten en zette zo een lange geschiedenis van de teelt voort in Louisiana. 

Columbus nam het product vervolgens mee terug naar Europa en de European introduceerde de groente in de rest van de wereld. Tegenwoordig wordt zoete aardappel overal gegeten en staat op de zevende plaats van belangrijkste voedselgewassen in de wereld! Landen met spraakmakende food culturen als Japan, India, en Peru gebruiken de groente dan ook.

De tradities met zoete aardappel dateren in de Verenigde Staten uit het begin van de negentiende eeuw. In heel Noord Amerika zijn de sweet potato fries niet weg te denken. De bereiding is gebaseerd op de Franse keuken en de zoete aardappel wordt dan julienne of in plakken gesneden en volgens gefrituurd of gebakken. 

Door de unieke karakteristieken van de groente kan het ook in zoete gerechten verwerkt worden als bijvoorbeeld ‘sweet potato casserole’. Dit is een bekend bijgerecht van zoete aardappel puree, gegarneerd met een topping van bruine suiker en pecannoten wat vaak geserveerd wordt met Thanksgiving. 

 

Toch heeft het tot 2012 geduurd voordat het in Nederland populair werd, maar nu zijn ze niet meer te missen. Gelukkig maar, want er zijn ook talloze gezondheidsvoordelen en het zou zelfs door de voedingsindustrie als nieuwe Superfood gedoopt zijn. Het bevat veel bèta carroteen, vitamine A en C en veel complexe koolhydraten. Daarnaast is het erg vezelrijk en heeft het een antioxidante werking. Dit betekent dat het positief is voor diabetespatiënten en voordelen heeft voor bijvoorbeeld gewichtsverlies. 

Onze chefs hebben met het vegan broodje zoete Aardappelchips de Amerikaanse smaken van gekarameliseerde pecannoten en oven-gebakken zoete aardappel gecombineerd met knapperige ijsbergsla en frisse tofu-peterselie spread. 

Benieuwd naar het broodje zoete aardappelchips? Klik hier.

broodje zoete aardappelchips

Broodje met zoete aardappelchips, peterseliespread, ijsbergsla & gekarameliseerde pecannoten. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.