Carpaccio

carpaccio, vernoemd naar een italiaanse schilder.

Carpaccio schilder

Wie kent ‘t niet? Carpaccio! Een culinair gerecht, vroeger werd het veel gegeten in luxe restaurants als een “fancy dish”. Tegenwoordig word het gerecht vaak al geserveerd als voorgerecht in bistro’s, eetcafés en lunchrooms. Gegarneerd met pijnboompitjes, Parmezaanse kaas, rucola en dressing. Maar waar komt dit simpele, maar heerlijke gerecht nou echt vandaan?

Het originele recept van de Carpaccio was uitgevonden door Giuseppe Cipriani, een van de vele chef-koks werkende bij Harry’s bar. Een wereldberoemd restaurant opgericht in 1931 in de Italiaanse stad Venetië. Amalia Nani Mocenigo was een van de vaste gasten bij Harry’s bar, net als Charlie Chaplin en Ernest Hemingway.

Het verhaal gaat dat Cipriani het gerecht in 1963 uitvond voor zijn goede vriendin Mocenigo, die door haar artsen werd geadviseerd om rauw vlees te eten. Mocenigo had daarom een speciaal verzoek voor de chef-kok: hij noemde dit gerecht Carpaccio. Fijn gesneden, dun en rauw rundvlees met een crèmekleurige saus. Vernoemd naar de 15 -eeuwse Venetiaanse schilder, Vittore Carpaccio. Wiens werk destijds onderwerp was van een kunsttentoonstelling in Venetië. Het gerecht deed Cipriani denken aan het rood en wit contrast, wat als symbool stond in de kunstwerken van de schilder. 

Dit was echter niet het eerste gerecht dat Cipriani naar een kunstenaar benoemde, hij was erg geïnteresseerd in kunst uit de 15e eeuw. Zo ontstond bijvoorbeeld ook de bekende cocktail Bellini, vernoemd naar de kunstenaar Giovanni Bellini. Ernest Hemmingway kon daar maar niet van afblijven!

En nu onze vorm van Carpaccio, het broodje runderhaas Carpaccio. Belegd met diamanthaas en homemade gemaakte basilicumpesto. Afgemaakt met Parmezaanse kaas, rucola en pijnboompitten: Net zoals Cipriani dit vroeger deed, maar dan met een modern tintje. Bij sandwich stories beleggen we dit broodjes elke dag op onze vers afgebakken broodjes, met alle liefde!

Benieuwd naar ons broodje carpaccio? klik hier.

     Wouter

 

Ontdek meer