fbpx

Carpaccio

carpaccio, vernoemd naar een italiaanse schilder.

Carpaccio schilder

Carpaccio is een wereldberoemd gerecht dat is bedacht in Venetië door Giuseppe Cipriani. Het originele recept bestaat uit dun gesneden rauw rundvlees en wordt geserveerd met een crèmekleurige saus. De chef kok had het gerecht gemaakt voor zijn vriendin die werd geadviseerd om rauw vlees te eten. Tegenwoordig vindt je het gerecht overal, maar de klasse wordt bepaald door de kwaliteit van het vlees.

 

Een verzoek aan de chefkok van Harry’s bar.

Het originele recept van de Carpaccio was uitgevonden door Giuseppe Cipriani, een van de vele chef-koks werkende bij Harry’s bar. Een wereldberoemd restaurant opgericht in 1931 in de Italiaanse stad Venetië. Amalia Nani Mocenigo was een van de vaste gasten bij Harry’s bar, net als Charlie Chaplin en Ernest Hemingway.

Het verhaal gaat dat Cipriani het gerecht in 1963 uitvond voor zijn goede vriendin Mocenigo, die door haar artsen werd geadviseerd om rauw vlees te eten. Mocenigo had daarom een speciaal verzoek voor de chef-kok: hij noemde dit gerecht Carpaccio. Dun gesneden rauw rundvlees met een crèmekleurige saus van mayonaise, citroen en Worcestershire saus. Vernoemd naar de 15 -eeuwse Venetiaanse schilder, Vittore Carpaccio. Wiens werk destijds onderwerp was van een kunsttentoonstelling in Venetië. Het gerecht deed Cipriani denken aan het rood en wit contrast, wat als symbool stond in de kunstwerken van de schilder. 

 

 

Giuseppe Cipriani benoemde gerechten naar kunstenaars.

Dit was echter niet het eerste gerecht dat Cipriani naar een kunstenaar benoemde, hij was erg geïnteresseerd in kunst uit de 15e eeuw. Zo ontstond bijvoorbeeld ook de bekende cocktail Bellini, vernoemd naar de kunstenaar Giovanni Bellini. Ernest Hemmingway kon daar maar niet van afblijven!

De chefs van Sandwich Stories hebben dit gerecht uiteraard ook opgenomen in het assortiment. De carpaccio wordt flinterdun gesneden van vers gebakken diamanthaas en gecombineerd met basilicumpesto, parmezaanse kaas, rucola en pijnboompitten. Net zoals Cipriani dit vroeger deed, maar dan met een modern tintje. Door een kleiner broodje te gebruiken is de verhouding tussen het vlees en brood mooi in balans. Ben je benieuwd naar de voedingswaarden of wil je het product bestellen, klik hier.

Carpaccio

Broodje carpaccio van diamanthaas, basilicumpesto, parmezaan, pijnboompitten & rucola. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.