fbpx

De hotdog met kreeftenvlees uit Maine en Connecticut

lobster roll – de hotdog met kreeftenvlees.

lobster roll

De Lobster Roll, het is niet weg te denken op het menu van Amerikaanse strandbars en michelinster restaurants. Als je in Amerika bent dan lijkt het alsof de lobster roll al eeuwen bestaat, maar niet is minder waar, het broodjes is pas een eeuw geleden bedacht. Het broodje is de luxe variant van de bekende hotdog en kan wel tot 50$ per stuk kosten. Is het dit waard?

 

De eigen stijlen van Maine en Connecticut.

Een restaurant uit Milford, Connecticut genaamd Perry’s serveerde de eerste Lobster roll in 1929. Het broodje begon al snel populair te worden langs de kust, maar verspreidde zich nooit snel buiten de staat. Later in 1965 kwam het pas terecht in een restaurant in Long Island New York. Wat vernoemd werd naar The Lobster Roll. 

Desondanks is de oorsprong van de kreeften broodjes over het algemeen te vinden in Maine. Dat is wel begrijpelijk, omdat de kust van de staat zorgt voor een fantastische zeevruchten, zoals kreeft, krab en verschillende soorten vis. In Maine gaan sinds 1970 de lobster rolls als warme broodjes over de toonbank. 

De Lobster roll uit Maine en Connecticut worden op verschillende manier bereidt. De temperatuur waarop ze de kreeft klaarmaken verschilt. Er ook worden er andere kruiden gebruikt. De roll uit Maine wordt koud geserveerd, waarbij de kreeft licht gekruid is met zout en peper. Daarop komt een dun laagje mayonaise met fijngehakte peterselie. De versie uit Connecticut daarentegen bevat warm kreeftenvlees met wordt geserveerd met warme boter. 

 

Lobster roll wordt verkocht tussen 14$ – 50%.

Tegenwoordig wordt de lobster roll door heel Amerika verkocht. En ook in Canada en Japan is het broodjes razend populair. Een van de meest succesvolle ketens met volledig traceerbare kreeft is Luke’s Lobster Roll. In Europa zien we dat het broodje vooral op het lunch menu staat bij luxe restaurants. Dit komt omdat er hier minder en minder betaalbare verse kreeft is. 

Als antwoord op de dure kreeft is er ook een goedkope versie ontwikkeld. In Amerika heet deze variant ’the poor mans lobster roll’. De kreeft wordt daarbij verwisseld voor monk fish (zeeduivel) en bereid volgens de versie uit Connecticut. De vis wordt dus warm geserveerd en overgoten met boter. Dit is maar goed ook, want zeeduivel stinkt ontzettend als het afkoelt.

Onze chef heeft er voor gekozen om een lobster style broodje te maken die gebaseerd is op de bereiding uit Maine. Ter vervanging van de kreeft gebruiken wij rivierkreefjes. Bij Sandwich Stories serveren wij dit op een zacht broodje (brioche) met rivierkreeft, botersla, bieslook, peterselie en hollandaise saus. Bent je benieuwd naar ons broodje Lobster Roll en de voedingswaarden? Klik dan hier. 

broodje lobster roll

Brioche met rivierkreeftjes, botersla, hollandaise saus, peterselie & lente ui. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.