fbpx

Brie de meaux

brie – bekroond door de europese aristocratie.

brie

Brie de Meaux is in de middeleeuwen ontwikkeld. De kaas werd door monniken geproduceerd in het plaatsje Meaux in de regio Brie. Brie is bekend geworden doordat de Franse keizer Karel de Grote de kaas had geproefd in het klooster waar hij tijdens een reis had overnacht. Door de eeuwen heen is de kaas razend populair geworden en dit heeft geleid tot twee echte soorten brie; Brie de Meaux en Brie de Melun en vele imitaties.

 

Het schijnt dat de Engelse koning Henry VI doorgaans de brie verkoos boven het gezelschap van zijn minnares Gabrielle d’Estrées. Brie de Meaux is in de middeleeuwen ontdekt, de kaas werd door monniken geproduceerd in het plaatsje Meaux in de regio Brie. Brie de Meaux is door de eeuwen heen razend populair geworden bij de aristocraten. De kaas werd in eerste instantie bekend door de Franse keizer Karel de Grote die de kaas had geproefd in het klooster waar hij tijdens een reis had overnacht. Regelmatig beval hij zijn soldaten om de kaas naar zijn kasteel in Agent (Keulen) te brengen.

 

 

Brie de Meaux, Le Roi des Fromages

Ondanks deze anekdotes steeg de populariteit van de kaas pas echt in de 19e eeuw door het Congres van Wenen. Daar werd, na de val van Napoleon, de staatkundige herordening (herverdeling) van Europa bewerkstelligd. De Franse diplomaat Talleyrand stelde voor om tijdens de herverdeling van de landsgrenzen als pauze een heuse kaaswedstrijd te houden. Meer dan 60 van de beste kazen ter wereld werden geproefd door de aanwezige aristocraten, die tevens enorme fijnproevers waren. Elk land bracht zijn troef naar voren: zo bracht o.a. Nederland de Edammer kaas en Italië de Gorgonzola. Na een stemming was de conclusie unaniem dat er geen kaas was die in de buurt kwam van de Brie. Het Congres van Wenen gaf Brie de Meaux de titel “Le Roi des Fromages” (de koning van de kazen) voordat ze de herverdeling van Europa voortzetten.

Sinds 1980 heeft de kaas een certificaat van herkomst, wat betekent dat de kaas alleen in een bepaalde omgeving en op traditionele wijze geproduceerd mag worden. Benieuwd naar ons broodjes Brie de Meaux en de voedingswaarden? klik hier.

broodje brie

Broodje brie met ijsbergsla, appel, balsamico & gekarameliseerde walnoten. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢

Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.