fbpx

Indonesisch eten

indonesisch eten, een koloniale erfenis.

indonesisch eten

Wie aan Indonesisch eten denkt, denkt aan Rendang. Sambal goreng boontjes en -telor, nasi kuning, saté, zoetzure komkommer, kip smoor en gado gado met satésaus. Een menu dat ze in Jakarta als zodanig niet kennen, maar in Amsterdam en Den Haag wel. De overbekende Indische rijsttafel hebben we te danken aan ons koloniale verleden. In de 17e eeuw begon de VOC te handelen in specerijen en werd Indië in de 19e eeuw onze kolonie, ‘ons Indië’.

De Nederlandse marine serveerde lange tijd op woensdagen bami of nasi met saté en kroepoek en noemde dat ‘de blauwe hap’. De Nederlandse krijgsmacht was tussen 1945 en 1950 actief in Indonesië nadat de Indonesische bevolking zich onafhankelijk verklaarde. Dit was tegen het zere been van Nederland die vervolgens de ‘politionele acties’ begon waaraan ook de marine deelnam. Nederland erkende de onafhankelijkheid pas op 27 december 1949. Een jaar later bepaalde President Soekarno dat alle Nederlanders en de Indiërs met Nederlandse nationaliteit het land moesten verlaten. Deze repatrianten introduceerden toen de Indische rijsttafel in ons koude kikkerland

Rijst en Indonesisch eten.

Doorgaans eet de gemiddelde Indonesiër relatief ‘sober’. Ze eten eerder een gerecht met rijst, maar zeker geen hele Indische rijsttafel. Heb je zin in varkensvlees en alcohol? In dat geval kun je eigenlijk alleen maar terecht op Bali. Dit komt omdat de Moslims op Jakarta de overhand hebben, daardoor vind je daar vrijwel geen bier of varkensvlees. 

Indonesië kent 16000 eilanden waarvan er slechts een paar duizend bewoond zijn. Veel van deze eilanden kennen hun eigen recepten. Zo zijn de gerechten op Java wat zoeter dan op het eiland Sumatra, dit komt omdat Javanen dol zijn op hun eigen (Javaanse) suiker.

Wat de eilanden wél met elkaar gemeen hebben is dat ze specifieke kruiden gebruiken zoals laos, djinten (komijn), ketoembar (koriander) djahé (gemberwortel), kurkuma (geelwortel), sereh (citroengras), pepers, daun salam (laurierblad) en djeroek poeroet (limoenblaadjes). Daarnaast gebruiken ze op elk eiland veel sojasaus en zuurmakers als tamarinde en limoen. Ook blijft rijst de basis van elke maaltijd. In de mythologie kent men zelfs een speciale God voor de rijst en de vruchtbaarheid: Dewi Sri.  
Zelfs in de ochtend eten de Indonesiërs rijst; als ontbijt bakken Indonesiërs vaak de overgebleven witte rijst van het avondmaal op: Nasi Goreng.

Bij elke maaltijd rijst gaat er bij de meeste Nederlanders niet in. ‘Belanda’ houden van brood en daar passen Indonesische gerechten ook goed mee samen. Probeer bijvoorbeeld eens ons broodje Gado Gado of Rendang Daging en oordeel zelf. Selamat makan!

 

broodje gado gado

Broodje gado gado met pindasaus, ei, seroendeng & gebakken uitjes. Klik hier.

rendang

Bao’s met rendang van runderstoofvlees, kokos & gebakken sjalotjes. Klik hier.