fbpx

Spaans eten

spaans eten – tapas eten is vooral een sociale activiteit.

spaans eten

Bij Spaans eten denk je aan de siësta, een middagpauze waar studenten en arbeiders een paar uur de tijd nemen om te eten, slapen en ontspannen. Maar naast het socialiseren gaat het natuurlijk ook om het eten, de beroemde Spaanse tapas! Ze houden er zo van dat ze er een werkwoord van hebben gemaakt, Vamos a tapear, betekent: laten we tapas gaan eten! 

 

Spaans eten & internationale invloeden

De Spaanse keuken is afkomstig van de Joodse, Arabische en Romeinse tradities en lijkt sterk op de mediterraanse keuken. In 1600 is de keuken ook beïnvloed na de vele internationale bezettingen en veroveringen van Spanje, zo gebruiken ze Arabieren ingrediënten als rijst, rietsuiker, aubergine, amandelen en citroen en hebben Spanjaarden vanuit Zuid-Amerika tomaten, aardappelen, paprika’s en chocolade meegenomen.

In die tijd bleef de keuken ook evolueren met verschillende ingrediënten uit verschillende regio’s. Spanje was dan ook de eerste die tomaten gebruikte in de keuken! Europeanen waren ervan overtuigd dat de vrucht giftig was, omdat ze verwant waren aan de tabaksplant.

De Spaanse keuken blijft een van de belangrijkste ter wereld. Nu wordt er veel olijfolie, ui en knoflook, laurier, peterselie, pepers, paprika en tomaten gebruikt in de gerechten. Spanje is op dit moment de grootste olijfolieproducent ter wereld en ook een van de grootste gebruikers van het product! Spanjaarden hebben een voorkeur voor vers eten en goede kwaliteit waardoor het Spaanse eten bekend staat als een gezonde keuken. 

 

Spaans eten

Spaans eten vind je over de hele wereld. In food markten of restaurants in Amsterdam, London en Shanghai.

 

Spaans eten, tapas als sociale activiteit

‘S avonds na de zware lunch, eet de lokale bevolking tapas onder het genot van een glas wijn of sherry. Tapas betekent over het algemeen ook barhoppen. Bij ‘tapas tijd’ gaat echt om het socialiseren met vrienden en buren. Bij elke bar of glas wijn wordt er een gerecht bestelt.

Tapas variëren dan regionaal en per seizoen. Eet je tapas in Barcelona dan kun je andere gerechtjes eten dan als je tapas gaat eten in Sevilla. In het midden van Spanje waar het wat kouder is vind je vaker warme tapas dan in het zuiden, zoals albondigas. In het zuiden zijn ze vaak kouder en aan de kust vind je meer vis tapas. 

Je kan tapas vergelijken met onze broodjes: je eet het tussen je werk door, kleine snelle verse hapjes, maar het belangrijkste: lekker samen eten. Houd je net als wij, ook zo van de Spaanse eetcultuur? Probeer dan onze broodjes: albondigas, tuinbonen en manchego kaas

 

albondigas

Spaanse gehaktballetjes op brood met tomatensalsa, walnoten & peterselie. Bekijk product

Gamba's al ajillo

Broodje gegrilde gamba’s met huisgemaakt aioli, citroen & peterselie. Bekijk product

Belegd broodje vegetarisch

Spaans broodje manchego kaas met verse mangochutney, cashewnoten & rucola. Klik hier.