maiskoekjes – een heerlijk thais tussendoortje.
Naast rijst als basisvoedsel is maïs ook een belangrijk element in de Thaise keuken. Je ziet het veel terug in de kleine gerechtjes die ze serveren als streetfood, maar ook in restaurants en cafés is maïs een populair ingrediënt.
Mais als typisch ingrediënt in de thaise keuken.
Mais werd ongeveer tienduizend jaar geleden voor het eerst gedomesticeerd door inheemse volkeren in Mexico. Inheemse Amerikanen leerden Europese kolonisten de inheemse granen te verbouwen. Sinds de introductie van Christopher Columbus en andere ontdekkingsreizigers heeft mais zich dan ook verspreid over alle delen van de wereld, die geschikt zijn voor de teelt.
Maiskoekjes zien we vandaag de dag ook terug in andere culturen zoals de Mexicaanse, Indische en Amerikaanse cultuur. In Amerika zijn ze wat zoeter van smaak en worden daarom vaak als dessert gegeten na het avond eten. De Indische en Mexicaanse variant worden als tussendoortje gegeten en zijn wat pittiger van smaak. De Thaise variant van het maiskoekje is bekend om zijn koriander en zijn pittigheid. Wat het speciale maakt is de mais. Dat belangrijke en betaalbare ingrediënt voor de Thaise mensen zie je ook veel terug in andere gerechten uit Thailand.
Thailand kent alleen haar eigen lokale ingrediënten in de gerechten.
De meeste Thaise gerechten zijn pikant, het is dan ook vrij normaal in Zuid Oost Azië dat er veel pikante ingrediënten worden gebruikt in typische Thaise curry’s. Zoals de rode en groene curry’s zijn een van de bekendste en de vissaus die als basis wordt gezien in de gerechten, is net als maïs een echt Thais fundament.
De mais wordt ook veel in verschillende gerechten gebruikt, van Thaise maissoep, Thaise kip maaltijdsalade, tot de lekkere snack genaamd Thaise maiskoekjes. Zo gebruiken ze ook ingrediënten die juist in Thailand veel voorkomen. Ze maken het maiskoekje van ei, paprika, Thaise bacillicum, gember, zelfreisend bakmeel en mais. Dat zijn allemaal ingrediënten die ze in Thailand zelf produceren. Je herkent de koekjes aan zijn knapperige buitenkant en zacht smeuïg van binnen.
Een belangrijk verschil in de Thaise eetcultuur van de Nederlandse is het gebruik van lokale verse ingrediënten. De meeste thaise gerechten zijn dan ook vrij pikant, en dat is dan nog zacht uitgedrukt. Thaise mensen eten ook dan de hele dag door. Niet omdat ze hele dag door willen eten maar waarderen juist het eten, ze eten vanuit hun “ziel”. Thailand kent ook geen ontbijtcultuur, zij eten vaak de overblijfselen van de avond ervoor als ontbijt.
Wij serveren het maiskoekje op een pistoletje met een salade van limoen, gember, koriander en toppen het af met sweet chilisaus. Benieuwd naar ons broodje Thaise Maiskoekjes? Klik hier.
Bao’s met maiskoekjes, limoen, gember, Thaise salade & chilisaus. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢
Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.