kip tandoori – een verhaal uit de tijd van brits-indië.
De bekende rood gekleurde Indiase kip werd oorspronkelijk op hoge temperatuur gegaard in een tandoor. De tandoor is een tonvormige oven die met hout wordt opgestookt en mogelijk afstamt van het Perzische Rijk. Bij de bereiding van het Indiase gerecht wordt kip op een speciale manier gemarineerd in yoghurt, gember, knoflook en garam massala en vervolgens op een spies geregen en gegaard.
Een gerecht omgetoverd tot een prestigieuze keuken.
Als we het gaan hebben over de tandoor gaan wij vijfduizend jaar terug in de tijd. Toen gebruikte ze de tandoor al en zeker niet alleen in India! Er zijn op veel meer plekken over de hele wereld sporen gevonden van tandoor ovens. Maar de kip tandoori is pas 70 jaar geleden bekend geworden over de hele wereld!
De kip wordt op een speciale manier gemarineerd in yoghurt, gember, knoflook en garam massala ( kruidnagel, nootmuskaat, kardemom, kaneel en kashmiri rode peper). Het gerecht staat ook bekend om zijn felrode kleur, maar niemand krijgt het zo authentiek als de mensen uit India zelf! Zij gebruiken namelijk een soort kruiden kleurstof.
Het verhaal dateert terug uit de tijd toen Brits-Indië, nu India en Pakistan, twee onafhankelijke staten werden in 1947. Zo had een man genaamd Kundan Lal Gujral een restaurant in Peshawar. Maar door de onafhankelijkheid van India en Pakistan werd het een warrige tijd en moest hij zijn klanten tevreden houden om zijn restaurant te kunnen redden. Hij probeerde daarom iets nieuws.
Vluchtend vanuit Peshawar naar Delhi.
De chef probeerde kip te garen in Tandoors. Dat zijn klokvormige kleiovens en door middel van hout of houtskool konden de ovens wel 450 graden worden! Maar in die tijd werden de ovens alleen gebruikt om bijvoorbeeld naanbrood te bakken. Iedereen vond het maar een gek idee, maar Kundan slaagde erin om de malse kippen in de ovens de garen. Waardoor ze van binnen sappig waren en van buiten knapperig.
Toen het Islamitische Pakistan zich in 1947 van India afscheidde pakte de chef-kok Kundan zijn spullen. Hij werd een van de vele vluchtelingen die op de vlucht waren voor de rellen en omwentelingen. Een jaar later opende Kundan Lal Gujral een nieuw restaurant in Delhi. Uiteraard gebaseerd op zijn tandoor en gerecht met kip vanuit Peshawar!
Kip tandoori viel zo erg in de smaak dat hij zijn restaurant uitbouwde tot een prestigieuze keuken. Het restaurant werd bezocht door staatshoofden uit de hele wereld. Maar sinds Jackie Kennedy, vroeger de firstlady van de United States, genoot van de kip van Kundan was dat de doorbraak naar de VS en wereldfaam. Zo zijn naast het tandoori gerecht ook de gerechten Tikka massala en butter chicken bekend geworden van de Indiase keuken.
Voor de felrode kleur gebruiken mensen uit India kleurstof. In India groeit langzaam het bewustzijn dat dit niet gezond is. Bekende chef koks gebruiken daarom steeds meer natuurlijk kleurstoffen om de kip te kleuren. Uiteraard is de kip tandoori hierdoor niet fel rood maar steeds vaker natuurlijk rood.
Wij gebruiken bij Sandwich Stories geen fel rode kleurstoffen voor de kip, maar juist natuurlijke kleurstoffen van verse kruiden en sappen. Bekende chefs uit India gebruiken de oorspronkelijke kleurstoffen ook niet meer omdat dat niet gezond is. Wij serveren het op een “naanachtig” brood met een raita van yoghurt, munt, komkommer & limoen. Benieuwd naar ons broodje kip tandoori? Klik hier.
Pitabrood met Indiase kip tandoori, raita van yoghurt, munt, komkommer & limoen. 2.95 per stuk. Bekijk het product ⭢
Sandwich Stories heeft de missie om goed eten voor iedereen dagelijks toegankelijk te maken.
Volg onze ontwikkeling en lees de inspiratie achter broodjes.