Broodje Prosciutto di Parma

Broodje Prosciutto di Parma

Broodje Prosciutto met mascarpone, sud’n’sol tomaten, balsamico-siroop, rucola & pijnboompitten.

Broodje Prosciutto

prosciutto di parma – de delicatesse van de romeinen.

Prosciutto di Parma Antipasti is een klassiek Italiaans gerecht met het wereldberoemde Prosciutto di Parma, Parmezaanse kaas en brood.

 

De Italiaanse keuken is beroemd om zijn Prosciutto, daarom hebben wij dit ingrediënt als middelpunt van deze sandwich gebruikt. Prosciutto crudo (gedroogde ham) is een verzamelnaam voor ham die wordt ingesmeerd met zout en maanden tot jaren wordt gedroogd tot al het vocht uit het vlees is onttrokken. Het is een door de eeuwen heen onveranderd ingrediënt dat te herleiden is naar de tijd van de Romeinen. De Romeinen beschouwden de gedroogde ham uit de Parma regio als een ware delicatesse. Zelfs in geschriften uit honderd jaar voor Christus wordt de uitzonderlijke smaak van Prosciutto di Parma al omschreven.

 

 

De natuurlijke omstandigheden van de Parma provincie worden veroorzaakt door een microklimaat en maken het mogelijk om daar de hoogst mogelijke kwaliteit ham te produceren. Het vlees mag alleen onder de naam Prosciutto di Parma verkocht worden als het aan specifieke richtlijnen voldoet. Eén van deze richtlijnen is dat de ham minimaal 12 maanden in de bergwinden van de provincie Parma gedroogd is. De smaak en structuur wordt vooral veroorzaakt door de kwaliteit van de varkens die met een speciaal dieet worden gevoed. Het hoofdingrediënt van dit dieet is de whey van de eveneens wereldberoemde Parmigiano-Reggiano ( de échte Parmezaanse kaas”).

 

De volle smaak en de zijdeachtige textuur van prosciutto di Parma is van wereldklasse en wordt daarom door gewaardeerde chef’s overal ter wereld gebruikt. Een van de meest klassieke gerechten waarin de ham gebruikt wordt is een antipasti. De Parmaham wordt dan in flinterdunne plakken gesneden en op kamertemperatuur geserveerd met Italiaanse kaas en brood. Hierbij is het belangrijk dat de witte vetrand niet wordt verwijderd, omdat dit de gebalanceerde smaak geeft.

 

Voor onze Prosciutto di Parma antipasti combineren wij Parmaham met Grana Padano en ciabatta brood. Ciabatta brood wordt vaak gebruikt als zoutarme tegenhanger van de prosciutto. Om het klassieke gerecht tijdens de lunch een frisse twist te geven combineren wij het met andere Italiaanse ingrediënten als zongedroogde tomaten en mascarpone. De zoute smaak van de Prosciutto in combinatie met het frisse van de tomaten en het zoete van de mascarpone geeft een fantastische bite.

 

 

Broodje Prosciutto di parma