Broodje Rendang Daging

Broodje Rendang Daging

Indonesisch broodje rendang daging van runderstoof- vlees met sambal boontjes, kokos & gebakken sjalotjes.

broodje pekingeend

rendang daging- een gerecht boordevol symboliek.

Rendang is een traditioneel gerecht van gestoofd rundvlees dat met een mengsel van pepers en kruiden in kokosolie wordt gekookt. De kokosolie wordt dan ook gezien als het hart van de Rendang.

 

Van origine is Rendang een gerecht afkomstig van de Minangkabau cultuur. Dit is een Maleis volk dat verspreid over Indonesië woont. Rendang wordt over het algemeen geserveerd tijdens ceremonies en om gasten te verwelkomen. Dat dit gerecht wordt gegeten tijdens speciale gelegenheden is niet verwonderlijk; het vlees moet 4 uur worden gestoofd om mals te worden en te zorgen dat de kokosolie en kruiden in het vlees zijn opgenomen. Rendang is dan ook berucht om zijn lange bereidingstijd. Het lange kookproces staat zelfs symbool voor geduld, wijsheid en oprechtheid.

broodje rendang

 

Het maken van Rendang wordt niet alleen gezien als een kunst, maar als een ware filosofie. Het gerecht Rendang zit dan ook vol symboliek. Volgens de Minangkabau cultuur symboliseren de vier hoofdingrediënten van Rendang hun maatschappij: het vlees symboliseert de leiders, de ouderen en de edelen, de kokosmelk symboliseert de intellectuelen, leraren, dichters en schrijvers. De chilli symboliseert de religieuze leiders. De kruidenmix symboliseert het geheel van de cultuur en hoe deze samen komt. Volgens historici werd Rendang in de 16e eeuw bekend door de boottochten over de Sumatra rivier. Deze duurde lang en Rendang was door de houdbaarheid het ideale gerecht voor lange reizen. Rendang blijft zelfs op kamertemperatuur weken lang goed. Rendang staat bekend om zijn lange houdbaarheid, deze houdbaarheid komt door de kruiden die gebruikt worden tijdens de bereiding van Rendang. Deze kooktechniek was oorspronkelijk een manier om in tropische oorden vlees langer te kunnen bewaren in een tijd waarin de koelkast niet bestond. Het gerecht Rendang is wereldwijd enorm populair geworden doordat veel mensen van de Minangkabau cultuur emigreerden en hun Rendang meenamen.