Broodje Gravad Lax

Broodje Gravad Lax

Gravad Lax van Noorse zalm ingelegd in rode bieten, mierikswortel, dille, peper, zout & venkelsalade.

broodje pekingeend

gravad lax – de conserveertechniek van de middeleeuwse noorse visser.

Gravad lax is een gerecht afkomstig uit de Noorse keuken. Dat de Noorse keuken goed is, is geen geheim. Tegenwoordig bevinden veel van de beste restaurants ter wereld zich in Scandinavië. Gravad lax betekent letterlijk “in de grond begraven zalm”. Dit verklapt dan ook gelijk het proces achter de Gravad lax.

De Noorse keuken staat bekend om zijn innovatieve conserveertechnieken. Gravad lax is een gerecht waarvan de bereiding door de eeuwen heen enorm is veranderd. Noorse vissers hebben in de middeleeuwen een techniek bedacht om de rauwe zalm langer te kunnen bewaren. De zalm werd ingezouten en met dille onder het zand begraven waar de vis licht kon ‘rijpen’. Deze traditionele manier van conserveren zorgt voor fermentatie van de vis. De gefermenteerde vis krijgt op deze manier een specifieke smaak die voor veel mensen hedendaags niet als plezierig zou worden beschouwd. In tegenstelling tot nu was Gravad lax in de middeleeuwen dan ook onveilig. De Zweden en Noren namen in de 15e eeuw aanzienlijke risico’s met het eten van vis dat onder de grond begraven was, maar alles woog tenslotte op tegen uithongering.

Gravad lax wordt allang niet meer in de grond gerijpt; het rijpingseffect van de vis wordt nagebootst in de ijskast. De Gravad lax zoals wij hem kennen heeft qua smaak dan ook weinig overlap met de traditionele Gravad lax. De moderne vorm is veilig bereid en wereldwijd enorm populair. In de huidige versie van Gravad lax is het enige waar de vis onder wordt “begraven” een hele hoop verse ingrediënten. Voor onze Gravad lax hebben we gekozen om met verse Noorse zalm te werken. De huid wordt afgesneden en de zalm wordt ingelegd met zout, suiker, en dille. De kruiden zorgen samen met verse saus van crème fraîche, honing en mosterd voor een kenmerkende en heerlijke smaak.