Broodje Brie de Meaux

Broodje Brie de Meaux

Brie de Meaux met ijsbergsla, appel- balsamico compote & in honing gekarameliseerde walnoten.

broodje brie de meaux

brie de meaux – unaniem bekroond door de europese aristocratie.

Het schijnt dat de Engelse koning Henry VI doorgaans de brie verkoos boven het gezelschap van zijn minnares Gabrielle d’Estrées. Brie de Meaux is in de middeleeuwen ontdekt, de kaas werd door monniken geproduceerd in het plaatsje Meaux in de regio Brie. Brie de Meaux is door de eeuwen heen razend populair geworden bij de aristocraten. Zo werd Brie de Meaux in eerste instantie bekend door de Franse keizer Charlemagne die de kaas had geproefd in het klooster waar hij tijdens een reis had overnacht. Regelmatig beval hij zijn soldaten om de kaas naar zijn kasteel in Agent (Keulen) te brengen.

Ondanks deze anekdotes steeg de populariteit van Brie de Meaux pas echt in de 19e eeuw door het Congres van Wenen. Daar werd, na de val van Napoleon, de staatkundige herordening (herverdeling) van Europa bewerkstelligd. De Franse diplomaat Talleyrand stelde voor om tijdens de herverdeling van de landsgrenzen als pauze een heuse kaaswedstrijd te houden. Meer dan 60 van de beste kazen ter wereld werden geproefd door de aanwezige aristocraten, die tevens enorme fijnproevers waren. Elk land bracht zijn troef naar voren: zo bracht o.a. Nederland de Edammer kaas en Italië de Gorgonzola. Na een stemming was de conclusie unaniem dat er geen kaas was die in de buurt kwam van de Brie de Meaux. Het Congres van Wenen gaf Brie de Meaux de titel “Le Roi des Fromages” (de koning van de kazen) voordat ze de herverdeling van Europa voortzetten.

Sinds 1980 heeft Brie de Meaux een certificaat van herkomst, wat betekent dat de kaas alleen in een bepaalde omgeving en op traditionele wijze geproduceerd mag worden.